• Se hva Det internasjonale skiforbundet (FIS) mener om øvelsen nederst i saken.

LILLEHAMMER/OSLO: Langrenn + hinderløype = sant?

Ja, det ble i hvert fall en realitet da langrennscross ble arrangert for første gang i et mesterskap i Ungdoms-OL på Lillehammer lørdag.

I den flunkende nye øvelsen handler det – som det ofte gjør – om å komme raskest i mål. I likhet med vanlig langrennssprint har man prolog og delfinaler, men det som skiller cross og sprint er de de mange hindrene i løypen.

  • Hva synes om langrennscross? Stem nederst i saken!

– Minner om noe vi gjorde som åtteåringer

Løypen på Lillehammer inneholdt blant annet kuler, krappe svinger, slalåmporter i oppover— og nedoverbakke og flere innlagte hopp.

SØLV, GULL OG BRONSE: Johanna Hagström (Sverige), Moa Lundgren (Sverige) og Laura Chamiot Mitral (Frankrike) sto på pallen etter langrennscross-finalen. Foto: NTB scanpix

Ikke alle er like begeistret for øvelsen. Vebjørn Hegdal (17) var en av favorittene på forhånd, etter at han gikk fjerde raskest i kvalifiseringen. Men i semifinalen var han uheldig og falt, og dermed røk medaljesjansene.– Det var ikke noe morsomt, sier Vebjørn Hegdal om semifinalen.

Han synes heller ikke selve øvelsen var noe særlig morsom. Hegdal mener det minner mest om barnelek.

– Jeg synes vanlig sprint er mer langrenn. Det her minner mest om noe vi gjorde da vi var åtte år gamle. Jeg var ikke kjempebegeistret for øvelsen på forhånd, sier 17-åringen til Aftenposten.

– Tror du øvelsen er kommet for å bli?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror den blir fort borte. Jeg tror egentlig de har tatt satt den på programmet for at Ungdoms-OL ikke skal være så seriøst, men mer moro og lek.

Martine Engebretsen endte på femteplass i finalen. Hun tror ikke det vil være mulig å overføre konseptet til verdenscupen. Foto: Mette Bugge

Svenske Moa Lundgren (17) vant på kvinnesiden. Hun er mer positiv.– Det hadde vært kult hvis det kunne bli en øvelse. Jeg synes det var skikkelig kult, sier Lundgren.

Martine Engebretsen (17) ble beste norske, på femteplass. Hun er mer skeptisk, men likte dagens konkurranse.

– Jeg har troen på at det kan fortsette å være en del av Ungdoms-OL, men jeg synes det høres offensivt ut å ha det med i senior-OL.

FIS-Ulvang: – Vanskelig å få dette til i verdenscupen

Vegard Ulvang, langrennssjef i Det internasjonale skiforbundet, likte det han fikk se på Lillehammer lørdag, men er samtidig tydelig på at det foreløpig ikke er aktuelt å arrangere dette på verdenscup-nivå.

– Det vi så i dag var veldig bra, og vi har fått mange positive reaksjoner. Men så må vi være klar over at det vil være store utfordringer med å ta dette videre til verdenscup-nivå. Det funket bra i dag fordi det var stor spredning mellom utøverne, men i verdenscupen der det er seks jevngode løpere i hvert heat, vil det ikke fungere på samme måte, sier FIS-toppen til Aftenposten.

Vegard Ulvang er nå langrennssjef i FIS. Foto: NTB scanpix

Ulvang peker på utfordringene som ligger i at det er et begrenset antall løpere som kan gå over hindringene samtidig.– Et grunnleggende element i idrett, er at det må være rettferdig, sier Ulvang før han avslutter:

– Jeg mener dette er en ungdomsgreie, og det er ikke aktuelt å ta det videre til verdenscupen nå, sier FIS’ langrennssjef.

PS! Vegard Ulvangs datter, Nora Ulvang, deltok under langrennscross-øvelsen. Hun ble nummer fem i sin seminfinale og røk derfor ut.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: