Hele kongefamilien på Skaugum stilte opp, far Haakon Magnus, mor Mette-Marit og de to barna. Kjendisfaktoren var høy. For her var også Bjørn Dæhlie, Oddvar Brå, Jan Åge Fjørtoft, Ole Ellefsæter, Sergeij Bubka og Manuela di Centa, for å nevne noen.

De to siste er IOC-medlemmer. Bubka (52) fra Ukraina var i sin tid første stavhopper som hoppet over seks meter, og han satte en rekke verdensrekorder i sin karriere. Langrennssløper Manuela di Centa (53) fra Italia deltok i flere OL, også på Lillehammer i 1994. ## Ble invitert og kom

Gruppebilde med kongefamilien på plass, sammen med blant andre kulturminister Linda Hofstad Helleland ved siden av kronprins Haakon, og med idrettsminister Tom Tvedt bak seg. Foto: METTE BUGGE

15-16 IOC-medlemmer hadde sagt ja til denne seansen, som Norges Idrettsforbund og Kulturdepartementet sto bak. IOC-medlemmene kom for å lære litt om å gå på ski, men mest om den norske idrettsmodellen. De over 30 flyktningene fra et mottak på Hedmark var «prøvekaniner».

— Poenget er at vi vil vise hva idretten har å tilby i flyktningekrisen. Vi har planlagt lenge dette med å vise hva norsk idrett står for i ungdoms-OL, men så kom dette med flyktningene som er kommet til Norge. Vi satt oss da ned og laget et fond, som nå er på 5,5 millioner kroner. Våre 12.000 klubber kan søke om utstyr og opplæring av flykninger, og vi mener at vi er i en unik posisjon til å klare dette, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Han mener at de avkastningene som disse pengene gir, ikke kan matches av noen. I alle fall ikke en bank.

— Du trenger ikke å kunne norsk for å drive med fotball eller langrenn, men du kan lære det på idrettsbanen, legger han til.

Den norske idrettsmodellen

I likhet med kulturminister Linda Hofstad Helleland fremhever Tvedt den norske modellen, som de to mener kan være et godt virkemiddel også i andre land.

— Jeg har snakket med mange IOC-medlemmer om dette, og de er overbegeistret, sier ministeren.

- Men er det riktig at vi skal tre vår norske modell ned over hodene på andre nasjoner?

— Hvorfor ikke? Spør Helleland, før hun utdyper.

— Den har så mye godt i seg. Vi bruker den som en nødvendig del av integreringen. Det å finne en miks i fellesskapet og bli kjent med hverandre. Idretten betyr også mye for mye for folkehelsen. Det vi ønsker å vise er at dette kan gjøres enkelt, ved å gå ut en tur i skogen, med appelsin og kvikklunsj.

Viste stor idrettsglede

Prinsesse Ingrid Alexandra, som tente OL-flammen dagen før i Lysgårdsbaken, utfordret sin mamma til konkurranse. Med Jan Åge Fjørtoft som starter, viste begge at de hadde skiferdigheter. Mette-Marit imponerte, men det var datteren som vant til slutt.

Slik bør det være.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: