LILLEHAMMER: Norske utøvere som har vært med i tre ungdoms-OL, mener at det har gitt et løft for karrièren.

Det kommer frem i en fersk undersøkelse som skal offentliggjøres om kort tid. Norges idrettshøgskole (NIH) står bak.

— Jeg har fått veldig mye inspirasjon av å være med i ungdoms-OL. Dette gir opplevelse og læring, sier akeren Aleksander Melås.

Aleksander Melås deltok i aking på Lillehammer søndag. Han ble nummer åtte. Foto: THOMAS LOVELOCK, YIS/IOC

Han satte ny personlig rekord i banen i begge omgangene søndag, og endte på 8. plass. Deretter ble han gratulert av IOC-president Thomas Bach.Melås, som også var norsk flaggbærer, er stolt over at han ble plukket ut til ungdoms-OL. Øyværingen har store ambisjoner fremover, og han sier at han gjerne vil ta medalje i et voksen-OL.

— Jeg er i alle fall innstilt på å satse i mange år.

Forsket på ungdoms-OL

Postdoktor Elsa Kristiansen (47), som er på ungdoms-OL i disse dager, har foretatt en undersøkelse sammen med canadiske Milena Parent (39).

Kristiansen mener at det ikke er noen garanti for at ungdoms-OL blir en gullfabrikk som produserer topper i fremtiden. Samtidig sier hun at ungdommen svarer at lekene var viktig for at karrièren fortsatte.

Elsa Kristiansen (t.v.) og Milena Parent. Foto: METTE BUGGE

-  De fikk inspirasjon, lærte andre utøvere å kjenne, og lærte av dem, sier hun.139 norske utøvere har tatt del i IOCs ungdoms-leker når den fjerde utgaven på Lillehammer er over søndag, men det er de 64 deltagerne fra de tre første lekene som Kristiansen og partneren har konsentrert seg om.

Fikk medaljer også

De første lekene fant sted på sommerføre i Singapore i 2010, på initiativ fra IOC. Norge sendte fem utøvere, svømmeren Lavrans Sollie tok bronse, og satser mot OL i Rio til sommeren.

Norge tok ut en tropp på 28 aktive til de første vinterlekene i Innsbruck to år senere. Skikjører Tiril Sjåstad Christensen tok sølvmedalje i halfpipe, og har hevdet seg helt i verdenstoppen etter det.

Da Nanjing hadde sommerlekene i 2014, med 31 norske deltagere, ble bryteren Grace Bullen Norges eneste olympiske mester. Fredrikstad-jenta er også på vei til Rio, i likhet med svømmeren Henrik Christiansen, som endte med to bronsemedaljer i Kina.

Han sa følgende til Olympiatoppen under lekene:

- Det har vært en opplevelse ut av en annen verden. Ungdoms-OL har gitt et godt bilde av hvordan et OL vil være, og jeg føler meg mer klar for et eventuelt OL i fremtiden. Denne erfaringen har hjulpet meg som utøver.

Ikke alle lykkes

Kristiansen forteller at for noen få ble ungdoms-OL toppen av karrièren, og de ga seg noe senere, men for de fleste fungerer lekene som en grunn til å fortsette med idretten.

- De hadde kanskje ikke tenkt så mye på den videre veien da de deltok, men ble bevisst da de ble tatt ut og fikk oppleve miljøet. Dermed fikk de enda mer lyst til å satse.

- Men alle får det ikke til i ungdoms-OL, selv om de er blant Norges beste i sin aldersgruppe. Ble det et nederlag?

-  For noen føles det som et press. Du driver ikke med langrenn i Norge, hvis du ikke har ambisjoner om å gjøre det bra i ungdoms-OL. Samtidig var det 45 utøvere av i alt 64 som kom inn blant de ti beste i en av øvelsene i ungdoms-OL. Det er imponerende.

Første møte internasjonalt

—  For de fleste utøverne er ungdoms-OL første gang de konkurrerer på et så høyt nivå. Det kan føre til litt frykt, ikke minst fordi foreldrene ser på dem som olympiere, legger Parent til.

Den canadiske forskeren fremhever læringen som en viktig del av ungdoms-OL. Her får de testet sin kunnskap om antidoping, fair play, sløsing av mat og energi, og de får mye viten om hva det betyr å være en toppidrettsutøver.

—  Selv om de ikke lykkes ut fra sportslige ambisjoner, drar de med seg mye på veien som kan bli viktig senere, fortsetter hun.

Kristiansen opplyser at hovedtyngden av de unge OL-deltagerne har foreldre som har ungenes idrettskarrière som en livsstil. Omtrent alle hadde med foreldre og søsken til det forrige ungdomsmesterskapet på vinterstid.

-  Det er ingen garanti for å lykkes videre, selv om man representere Norge i et slikt mesterskap, men det er heller ikke negativt å ha fått den muligheten. For å lykkes videre må de ha «normale» foreldre og en god trener. Starter de trening for hardt og for tidlig, kan det gå galt. Da er det lett for at det oppstår skader og andre problemer.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: