Beograd, Serbia 20121206.Håndball-EM, kvinner, Serbia-Ukraina.Olha Vashchuk får en real skyllebøtte med kjeft av Ukrainas trener Leonid Ratner under EM-kampen mellom Serbia og Ukraina i Beograd Arena i Serbia torsdag kveld. Norge vant 21-19.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

BEOGRAD (Aftenposten.no): Norsk trenerfilosofi er å inkludere, stimulere, veilede og diskutere. Dette er fremmedord for Ukrainas trener Leonid Ratner, som fyller 75 år mens han går tredje runde rundt juletreet annen dag jul.

Ratner rister på hodet, vifter med armene og kjefter på spillerne i 60 minutter. Rister på hodet gjør også norske håndballeksperter – men det er over Ratner.

Ut på dato

— Makan til tullebukk! Mot Serbia røret han alt bort. Da sendte han en spiller for mye inn på banen og fikk en tominutters utvisning. Det ser ut som om Ratner bare kjefter spillerne av banen, så får de selv finne ut når de skal inn igjen, sier Drammen-trener Geir Oustorp, som kan mye om damer.

Han har tidligere trent Byåsen.

— Jeg tror ikke Ukraina-jentene er vant med noe annet. Det er kanskje en del av kulturen i et land som ikke har fulgt helt med i tiden. De har et foreldet kvinnesyn, og Ratner er gått ut på dato, sier Oustorp.

(Artikkelen fortsetter)

— Han laget fullstendig kaos for laget sitt i første omgang mot Serbia, mener Bent Svele. (Foto: NTB Scanpix)

Få godord

— Om jeg er lei meg for at jeg ikke er født i Ukraina? Nei, jeg ville ikke bytte, sier Norges lagkaptein Marit Malm Frafjord og ler.

— Ratner ser snill ut i ansiktet. En slags mild Trefilov. Ukraina-jentene er vel blitt vant med ham over tid. For meg er det greit å få litt kjeft – når det er fortjent. Får jeg for mye, stenger jeg det bare ute. Hadde jeg spilt for Ukraina, hadde det blitt mye å stenge ute, sier Frafjord.

Katrine Lunde foretrekker også Thorir Hergeirsson.

— Jeg tror jeg fort ville ha mistet fokus med Ratner som trener. Ville tenkt på hva han gestikulerte bak ryggen min.

«Gæern»

Bent Svele har heller ikke tenkt å melde seg inn i fanklubben til håndballens sinteste mann.

— Det er vel ingen mann Olympiatoppen har tenkt å leie inn til å holde foredrag. Han er jo «gæern», og han laget fullstendig kaos for laget sitt i første omgang mot Serbia. På den annen side kan man diskutere om Norge er litt for langt mot den andre enden av skalaen, sier TV 2-eksperten, som er assistent i Storhamar.