Tenk dere følgende scenario fra fotball-VM i Brasil i 2014:

Kvartfinalen mellom England og Italia foran millioner av TV-seere nærmer seg slutten. Stillingen er 0–0. Englands Wayne Rooney mister ballen mens hele det engelske laget er på vei i angrep.

Italias Mario Balotelli er ute ved sidelinjen og drikker idet kontringssjansen byr seg. Akkurat da han skal legge på sprang, blir han nappet i trøya av Englands landslagssjef Roy Hodgson. Ikke bare én gang, men to ganger.

Tror dere at Hodgson hadde sluppet unna med å si «Jeg er et godt menneske. Jeg er det. Jeg ber den italienske fansen om unnskyldning. Jeg sier også unnskyld til Balotelli»?

Aldri i verden!

Straff som svir

Det ville blitt et ramaskrik. Idrettsverdenen ville ha fordømt oppførselen. FIFA-president Sepp Blatter og hans disipler hadde tatt grep. VM hadde sannsynligvis vært over for Hodgson. Han ville fått en straff som svir, det engelske forbundet måtte sannsynligvis ha punget ut også.

Akkurat som José Mourinho måtte da han i 2005 var så freidig å påstå at daværende Barcelona-trener Frank Rijkaard på forhånd hadde snakket med dommer Anders Frisk på bakrommet.

Resultatet ble to kampers karantene og en personlig bot på 106 000 kroner. I tillegg måtte hans daværende arbeidsgiver ut med 397 000 kroner.

Symbolske summer i fotballens milliardkarusell, men likevel en straff som var tydelig. Som det pleier å være når det koker over for fotballtrenere på sidelinjen.

Elendig oppførsel tolereres ikke i verdens største idrett. Men det går tydeligvis an å tråkke langt over streken i et stort håndballmesterskap.

I kampens hete mellom Norge og Serbia under håndball-EM tok Serbias trener Sasa Boskovic tak i Linn Jørum Sullands trøye. Kynisk, rått og naturligvis med den baktanken å utgjøre en forskjell til fordel for Serbia. Episoden ble selvfølgelig fanget på av TV-kameraene.

Derfor var det komikveld da representanten fra det internasjonale håndballforbundet EHF, JJ Rowland, ble intervjuet av TV2 om det inntrufne.

– Våre regler gjorde det umulig for arrangør å ta dette videre uten en offisiell klage eller en offisiell rapport fra dommerne, sa han.

Neivel.

Hjemmebanefordel?

Da får mesterskapet bare rulle videre mens vi som følger det hele fra TV-stolen kan stille oss følgende spørsmål:

Var det fordi det var en trener fra hjemmenasjonen som gjorde dette at straffen ikke kommer?

Hvis Thorir Hergeirsson gjør det samme – vil han bli behandlet med de samme silkehanskene?

Er håndballen en idrett med så begrenset interesse at det er lov å oppføre seg slik uten å bli straffet?