De 19 ministrene ble under en telefonkonferanse tirsdag enige om å støtte en fire måneders forlengelse av krisepakken. Like før fristen løp ut ved midnatt natt til tirsdag hadde Hellas' regjering leverte sine reformforslag til sine kreditorer. Derfra ble saken sendt videre til eurogruppen.

Nasjonalforsamlinger i flere land, blant dem Tyskland, må nå stemme over utvidelsen før Hellas' nåværende krisepakke utløper lørdag. En rekke detaljer må fortsatt på plass.

— Vi unngikk en krise, men det er fortsatt mange utfordringer, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

Bindende reformer

Fredag ble eurosone-ministrene enige om en fire måneders utvidelse av krisepakken, men satte som krav at Hellas måtte lage en liste med troverdige reformer og tiltak for å få landets økonomi tilbake på sporet.

Hellas har måttet bli reddet to ganger - i 2010 og 2012 - og har fått krisehjelp tilsvarende 240 milliarder euro fra den såkalte troikaen (over 2.000 milliarder norske kroner etter dagens kurs).

Troikaen består av EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Omfattende

Eurosonens finansministre sier i en uttalelse at troikaen tror Hellas nye planer er «tilstrekkelig omfattende til å være et gyldig utgangspunkt».

— Vi har derfor blitt enige om å fortsette med de nasjonale prosedyrene med sikte på å nå en endelig beslutning om en forlengelse på opptil fire måneder, sier ministrene.

Dersom avtalen får støtte av eurolandenes nasjonalforsamlinger, må alle parter utarbeide en fullstendig avtale innen utgangen av april slik at Hellas kan betale gjeld som forfaller i juni.

Tysklands statsminister Angela Merkel ba tirsdag sitt parti om å støtte forlengelsen av avtalen i en avstemming denne uken, opplyser en lovgiver.

Merkel understrekte imidlertid at samtalene ville fortsette med den venstreorienterte regjeringen i Athen og understrekte at «oppgavene er på ingen måte ferdiggjort».

- Pusterom

Finansdepartementet i Hellas sier landet nå har fått «noen uker» med pusterom etter eurogruppens godkjennelse tirsdag.

— Vi har vunnet et par uker. Det er bare ett steg, men i riktig retning, sier en tjenestemann i departementet.

Tjenestemannen legger til at begge parter har blitt enige om å avstå fra handlinger som er «en rød klut til den andre siden».

Reformene Hellas har lagt fram, inkluderer blant annet tiltak mot skatteunndragelse og korrupsjon.

Regjeringen i Hellas sier at tiltak for å lette fattigdom ikke vil ha noen «negativ regnskapsmessig virkning» og at minstelønna kun vil heves i samråd med Hellas' kreditorer. (©NTB)