Finansministerene i eurosonen ble på et møte i Brussel fredag kveld enige om å forlenge gjeldspakken med Hellas i fire måneder. Enigheten ble oppnådd etter flere ukers taurtrekking.

Les vedtaket fra eurosonens finansministre her.

Det var litt før klokken 19 at det ble klart at det gikk mot enighet.

— Fire måneder er den tiden vi trenger for å gjenoppbygge forholdet til Europa, sier den greske finansministeren Yanis Varoufakis på en pressekonferanse i Brussel fredag etter at det ble klart at landet har fått forlenget låneprogrammet med fire måneder.

Varoufakis avviser at det er brukt trusler eller bløff i prosessen som har skapt steile fronter mellom regjeringen i Aten og de andre eurolandene.

Ikke utfor stupet - nå

Avtalen fjerner den umiddelbare risikoen for at Hellas skal gå tom for penger de neste fire månedene og dermed kunne bli kastet ut av eurogruppen. Det betyr at den nyvalgte venstreledede regjeringen i Hellas får et lite pusterom og dermed kan forsøke å forhandle bedre vilkår med sine kreditorer.

Greske myndigheter har lovet velgerne nye vilkår , men eurolandene har krevd at strenge krav om reformer og innstramminger videreføres sammen med en låneforlengelse.

Den greske regjeringen har tid på seg til mandag med å presentere en liste med reformer som bidrar til å oppfylle de strenge kravene. Det er eurosonens finansministre som skal vurdere om dette er godt nok, og innen april skal Hellas og eurolandene bli enige om en avtale som viser at Hellas vil oppfylle sine forpliktelser.

Den greske finansminister Yanis Varoufakis sa etter møtet at den greske regjeringen ville fortsette reformene.

Låneprogrammet på til sammen 240 milliarder euro har holdt den greske økonomien flytende siden 2010, men utløper ved månedsskiftet. Uten noen forlengelse har markedet fryktet fullt kaos, statskonkurs og uttreden av euroen for grekerne.

Står ved forpliktelsene

I kommunikeet fra møtet i Brussel i går understrekes det at Hellas gjentar sin utvetydig forpliktelse til å oppfylle sine økonomiske forpliktelser til alle sine kreditorer fullt og i rett tid.

Selv om Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem, som leder eurogruppen, sier det er «fleksibilitet» i programmet

-I kveld tok vi det første steget på veien til å gjenopprette tilliten. Vi har etablert en felles grunn for å kunne skape enighet, sa lederen i eurogruppen på en pressekonferanse i Brussel i går kveld.

— Det var en arbeidskrevende, men konstruktiv prosess, sier Christine Lagarde i Det internasjonale pengefondet IMF, som står for en del av kriselånet til Hellas.

Positivt i markedet

Nyheten om en avtale ble positivt mottatt av aktørene i finansmarkedet. Euroen styrket seg i forhold til dollaren da nyheten ble kjent før klokken 19 i kveld. Det samme skjedde med aksjene på de amerikanske børsene.

Les også: