Mandag, på et møte mellom finansministerne i eurosonen, avviste grekerne på nytt vilkårene for utbetaling av siste porsjon av et tidligere innvilget kriselån. Det var akkurat som statsminister Alexis Tsipras lovte greske velgere både før og etter valget i januar.

Men så, noen timer senere, sent mandag kveld, sa den greske finansministeren Yanis Varoufakis:

— Vi blir helt sikkert enige om gode formuleringer i løpet av 48 timer,

Oversatt til vanlig språk:

— Vi skjønner at vi antagelig bare har 48 timer på oss før døren for en avtale mellom Hellas og de andre landene i eurosonen lukkes. Vi skjønner at vi i løpet av onsdag må få eurolandene til å innkalle til et nytt finansministermøte på fredag.

Det er nye toner.

Det er den første egentlige innrømmelsen fra den nye greske regjeringen at den skjønner at den står svakt - og at tiden for å spille poker kan være over.

Varoufakis sa mandag kveld at Hellas var villig til å godta et kompromiss foreslått av EU-kommisjonen. For de fleste ligner teksten fra EU-kommisjonen ganske mye på teksten fra eurolandene som Varoufakis hadde avvist over bordet noen timer tidligere.

I dag kan Hellas bli tvunget til å gi et enda tydeligere signal om at landet vil være fleksibelt i forhandlingene om vilkårene for et nytt lån som Hellas trenger for å betale renter og avdrag frem mot sommeren.

Kaos skremmer regjeringen

Litt paradoksalt er det først til sommeren at de viktigste forhandlingene mellom Hellas og landets kreditorer skal finne sted. Grekerne håper at kombinasjonen av sparetiltakene som alt er gjennomført, og lettere lånevilkår da skal gjøre det mulig for Hellas å greie seg uten nye lån.

Men først må Hellas holde seg flytende frem til sommeren, på vilkår begge parter kan akseptere.

De andre eurolandene kan ikke vedta at Hellas må forlate eurosamarbeidet og gjeninnføre en egen valuta. Men den greske regjeringen kan, i verste fall, gå tom for betalingsmidler og bli tvunget til å trykke egne penger eller andre verdipapirer for å betale lønninger, pensjoner og andre regninger. Det er slik drakmer kan komme tilbake.

Tre farer truer de nærmeste dagene og ukene.

1. Eurolandene kan holde tilbake den siste porsjonen av tidligere innvilgede nødlån - som skulle holde Hellas flytende frem til sommeren. For å unngå dette må Hellas ha en form for avtale med eurolandene innen 28. februar.

Flere av eurolandene trenger godkjennelse fra sine nasjonalforsamlinger hvis vilkårene, i form av budsjettkutt og økonomiske reformer, skal lempes på. Derfor må et avtaleutkast være på plass innen få dager.

2. Den europeiske sentralbanken, ESB, kan kutte den siste tilgangen greske banker har til lån fra det europeiske sentralbanksystemet, såkalte nødlån (ELA). Det vil antagelig skje hvis Hellas ikke kommer til enighet med sine kreditorer innen 28. februar. I så fall tror de fleste at greske banker vil gå over ende i løpet av få uker.

3. Allerede før den tid kan det bli et «run» på bankene i Hellas. Mange har allerede begynt å ta sine euro ut av greske banker - for å være sikre på at de ikke plutselig blir tvangsvekslet til drakmer som så blir devaluert.

Avgjørende dag

Det er den kombinerte tyngden av disse farene som nå ser ut til gjøre finansminister Varoufakis litt mykere i knærne. Om det er tilsvarende kompromissvilje i resten av den greske regjeringen - og blant eurolandene - er vanskeligere å bedømme.

Nå er det gått mer enn 24 timer.

Dagen i dag blir viktig, kanskje avgjørende.