Statsminister Alexi Tsipras (t.v.) prater med Mikis Theodorakis med Athens landemerke Akropolis i bakgrunnen. Foto: ORESTIS PANAGIOTOU, AP/NTB SCANPIX
Statsminister Alexi Tsipras (t.v.) prater med Mikis Theodorakis med Athens landemerke Akropolis i bakgrunnen. Foto: ORESTIS PANAGIOTOU, AP/NTB SCANPIX

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble åpner for en politisk ekstrarunde i den tyske nasjonalforsamlingen om å forlenge kriselån til Hellas, skriver den tyske næringslivsavisen Handelsblatt.

Det skjer samme dag som den nye greske regjeringen har presentert en liste med reformforslag til Brussel for å få forlenget kriselånene på totalt 240 milliarder euro (ca. 2000 mrd. kr).

Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem, som leder eurolandenes forhandlinger med grekerne, sa til landets statskringkasting NCL at reformlisten er et positivt utgangspunkt for videre forhandlinger.

Eurogruppens finansministre drøftet grekernes forslag i en telefonkonferanse tirsdag.

Hyggeprat ved foten av Akropolis

Hundrevis av mil unna, fant den greske statsministeren Alexis Tsipras anledning for å avlegge landets verdensberømte komponist en visitt i hans hjem i Athen, skriver den britiske avisen Guardian.

Anledningen var at den eurokommunistiske musikeren hadde sendt et harmdirrende brev til det venstreradikale regjeringspartiet Syriza. Han oppfordret politikerne «til å finne styrke, selv nå, til å si OXI (NEI) til (den tyske finansministeren) Schäuble's «NEIN».

Tsipras hadde sørget for å varsle pressen om besøket som han fant tid før han hastet videre til et nytt regjeringsmøte.

Theodorakis har vært aktiv på venstresiden i gresk politikk helt siden han deltok i den kommunistiske motstandskampen mot tyskerne under andre verdenskrig og i kampen mot militærjuntaen som styrte landet fra 1967 til 1974. Han ble verdenskjent da han skrev musikken til den britiskgreske filmen «Zorba the Greek» fra 1965 med den amerikanske skuespilleren Anthony Quinn i hovedrollen.

Her hjemme er han kjent for sitt mangeårige samarbeid med den finske artisten Arja Saijonmaa.

Børsoppgang og rentefall

Aksjekursene på børsen i Athen steg tirsdag formiddag med 7 prosent. Bankaksjene steg mest med 14 prosent.

Renten på statsgjelden falt med 2,8 prosent umiddelbart etter at det ble kjent at den greske regjeringen har klart å bli enig om en liste med reformforslag.

Eurolandenes finansministre — den såkalte eurogruppen - ga fredag grønt lys for å forlenge kriselånene til Hellas, som utløper denne uken, med fire måneder.

Vilkåret var at den nye regjeringen i Athen presenterte en liste med reformer som de andre eurolandene kan godta.

Tysk politisk votering allerede denne uken?

Tyskland er det største medlemslandet i eurosonen og Hellas' største kreditor.

Nå åpner landets finansminister Schäuble for en politisk ekstraomgang om krisepakken til Hellas.

I et brev til lederen av nasjonalforsamlingen Bundestag skriver Schäuble at han er åpen for en votering blant tyske politikere over pakkløsningen med Hellas når de greske reformforslagene er godkjent av landets' långivere - eurolandenes sentralbank (ESB), EU-kommisjonen og Det internasjonale pengefondet (IMF).

En slik votering kan finne sted allerede denne uken.

Ga opp de fleste opprinnelige krav

Tyskland har til nå avvist de fleste forslag fra den venstreorienterte Syriza-regjeringen i Athen.

Etter valgseieren i forrige måned har de eurokritiske greske politikerne overtatt makten med krav om reforhandlinger av hele krisepakken med EU, ESB og IMF.

Fredag ga den greske regjeringen opp de fleste av sine opprinnelige krav mot å forlenge krisepakken og kriselånene med fire måneder før det eventuelt blir innledet nye forhandlinger.

Grekerne kjøper ser dermed mer tid, men det er usikkert om euroskeptiske tyske politikere kjøper en slik utsettelse.

Lang liste med reformforslag

Listen over reformforslag inneholder mange punkter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Her er noen av forslagene.

1. Skatt og avgifter

Øke skatteinnkrevingen og bekjempe skatteunndragelser, utvide definisjonen av skattebedragerier, færre skattefradrag og dempe skattleggingen av kollektive investeringer.

2. Offentlige finanser

Bedre budsjettstyringen, enklere regler for utbetalinger og innkreving.

3. Skatt- og tolladministrasjonen

Modernisering tilpasset internasjonal standarder, styrke skatteetaten, øke etterforskning- og prosess- og kontrollkapasiteten rettet mot skattesvik og manglende betaling av skattegjeld hos høyinntektsgrupper.

4. Offentlig pengebruk

Arbeidet for en dramatisk forbedring av effektiviteten i det sentrale og lokale byråkrati, identifisere flere sparetiltak i hvert departement og rasjonalisering som ikke omfatter lønns- og pensjonsutgifter. Bedre kontroll med helseutgiftene og kvaliteten på medisinske tjenester for å sikre alle et offentlig tilbud.

5. Trygdereform

Fortsette å modernisere pensjonssystemet, eliminere smutthull og incentiver i systemet som fører til en økning i og utstrakt bruk av tidligpensjoner, spesielt i bank og offentlig sektor, etablere et tettere bånd mellom pensjonsytelser og inntekter. Få flere til å rapportere inntektsarbeid og bidra målrettet med assistanse til arbeidstagere mellom 50 og 65 år inkludert en garantert minsteinntekt for å redusere presset mot en tidligpensjonering.

6. Korrupsjon og smugling

Kamp mot korrupsjon som et nasjonalt prioritert mål, målrettet innsats mot drivstoff- og tobakkssmugling, overvåke prisene på importerte varer og innføre tiltak mot hvitvasking av penger fra kriminell virksomhet.

7. Departementer og politikere

Redusere antallet departementer (fra 16 til 10), antallet "spesialrådgivere" og omfanget av frynsegoder for statsråder, folkevalgte og toppledere i offentlig virksomhet (gjelder bl.a. bilordninger, reiseutgifter og fradragsmuligheter). Stramme inn lovgivningen for finansiering av politiske partier.