Norge er som vanlig «utenforlandet», men oljeøkonomien kommer ikke til å være fullt så dominerende de neste to årene, mener økonomene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i Paris.

«Katastrofe avverget»

Ved utgangen av neste år kommer til fortsatt til å være 11 millioner flere arbeidsløse i de vestlige industrilandene enn det var før den globale finanskrisen i 2008 som sendte verdensøkonomien ut i den verste krisen siden annen verdenskrig.

Men den mest akutte krisen som oppsto i de søreuropeiske eurolandene etter finanskrisen er avverget:

— Det politiske fokus kan vris fra å hindre katastrofer til å fremme en sterkere og mer robust oppgang, skriver OECD i sin rapport.

Mindre stramme tøyler

Innstramningene i økonomiene i kriselandene har gitt tilsiktet resultatet, og for noen av landene kan det være aktuelt å slakke på tøylene for å stimulere den økonomiske veksten, anbefaler OECD.

OECD er ikke lenger bekymret for et langvarig prisfall (deflasjon) i eurolandene, men virkningene av den lave prisveksten kommer sakte til å avta.

Det har ikke skjedd særlig endringer i det store bildet siden OECD publiserte sin forrige halvårsrapport i november i fjor. Fortsatt knytter det seg stor usikkerhet til utviklingen. Det nye er at hendelsene i Ukraina har økt den geopolitiske usikkerheten, fremholder OECD.

Lavere vekst i Kina

Veksten i Kina og de andre såkalte vekstøkonomiene, som har vært motoren i den globale oppgangen etter finanskrisen, kommer til å bli moderat sammenlignet med de siste årene. I tiåret frem til 2010 var den årlige gjennomsnittlige veksten i Kinas økonomi på 10,5 prosent.

Veksten i de rike industrilandene kommer til å ta seg svakt opp fra 1,3 prosent i fjor til 2,2 prosent i år og 2,8 prosent neste år.

Foruten vekstøkonomiene er det særlig den nye oppgangen i USA, som synes å ha fått fotfeste, som er «lokomotivet» i en ny svak vekst i verdensøkonomien totalt.

Verdensøkonomien er anslått å øke til 3,4 prosent i år — det er samme vekst som den gjennomsnittlige veksten i tiåret 2001-10 - før finanskrisen stoppet den oppgangsperioden.

Norge på vei opp

Norge opplevde en svakere vekst i fjor enn i de to foregående årene. Det var forbigående, mener OECD.

Impulsene fra petroleumssektoren kommer til å bli svakere enn tidligere år. Eksportindustrien utenom olje og gass vil dra fordel av oppgangen i andre land.

Samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet), som er en målestokk for økonomisk vekst, kommer til å ta seg opp fra 2 prosent i fjor til 2,3 prosent i år og 2,8 prosent neste år.

Prisstigningen kommer til å ligge rundt 2 prosent, mens ledigheten kan komme til å øke svakt fra 3,4 prosent i fjor til 3,5 prosent i år og neste år.