Veksten på årsbasis falt fra 7,7 prosent i fjerde kvartal i fjor til 7,4 prosent i første kvartal i år, viser tall som ble offentliggjort onsdag.

Les også:

Dette er den laveste årlige veksten som er registrert siden 1990 bortsett fra tredje kvartal 2012 da veksten også var på 7,4 prosent.

Nedgangen den gangen skyldtes sviktende etterspørsel etter kinesiske eksportvarer fra andre land som ble hardt rammet av den globale finanskrisen i 2008-09. ## Børsoppgang

Kina har verdens nest største økonomi etter USA og har de siste tiårene forsynt verden med billige varer.

Børsene i Asia og Europa steg litt på Kina-tallene, men fokus onsdag var på utviklingen i Ukraina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det nye regimet, som overtok makten i fjor, var varslet en omlegging av økonomien fra investeringer og eksport til mer innenlandsk forbruk og utbygging av tjenestesektoren.

Analytikere peker på at fortsatt nedgang i økonomien og industriproduksjonen kan bety økende arbeidsledighet. Det kan være politisk farlig for makthaverne i Beijing. Er det noe kommunistregimet frykter er det sosial uro.

De lurer nå på om myndighetene kommer til å innføre nye tiltak for å stimulere til større vekst for å hindre en slik utvikling.

«Bedre enn ventet»

Men statsminister Li Keqiang har avvist en slik oppskrift. I forrige uke utelukket han nye stimuleringstiltak. Han sa at ledelsen i Beijing kommer til å ha fokus på en «bærekraftig og sunn utvikling».

Likevel har makthaverne de siste ukene innført noen mindre og begrensede stimulansetiltak som skattekutt for mindre selskaper og økte investeringer i jernbaneprosjekter.

— Den kinesiske veksten var bedre enn ventet i forrige kvartal og det er tegn til at presset mot en videre nedgang er dempet noe. Myndighetene synes å være komfortabel med en vekst på dette nivået, sier analytikeren Julian Evans-Pritchard i Capital Economics i London til nyhetsbyrået AP.

Økonomen Louis Kuijs i den britiske storbanken RBS (Royal Bank of Scotland) peker på at den arbeidsintensive tjenestesektoren synes å sikre sysselsettingen på et fornuftig nivå.

Bommer på målet

En årlige vekst i økonomien i første kvartal på 7,4 prosent er litt under regimets mål om en vekst på 7,5 prosent i år. I fjor var veksten i samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) på 7,7 prosent.

Myndighetene skal ifølge analytikerne være innstilt på å godt lavere vekst så lenge økonomien skaper nok nye jobber som kan hindre sosial uro.

Den sterke veksten i Kina, som nådde toppen i 2007 med en vekst på 14,2 prosent, har først og fremst vært drevet av en eksportboom og en voldsom investering i fabrikker, boliger og annen eiendom. Prisen har vært økt forurensning av luften og vannet.

Andre nøkkeltall

Den årlige industriproduksjonen falt til 8,8 prosent i mars som er litt lavere enn ventet.

Det samme gjaldt veksten i investeringene på 17,6 prosent i første kvartal.

Varehandelen økte med 12,2 prosent som var litt mer enn analytikerne hadde ventet.

Eksporten falt i mars for andre måned på rad.

Valutakrangelen fortsetter

Den amerikanske Obama-administrasjonen har i påskeuken på ny antydet at Kina holder sin valutakurs kunstig lav for å kunne selge kinesiske varer billigere i utlandet.

Pressetalskvinnen i det kinesiske utenriksdepartementet svarte onsdag med å gjenta at Kina kommer til å fortsette med å reformere sitt kursvekslingssystem.