Veksten i verdensøkonomien kommer til å øke 2,25 prosent de neste to årene. Det er en bedring på 1 prosentpoeng siden 2013, ifølge nye prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les også:

De viktigste drivkreftene til den nye oppgangen er:

  • Mindre innstramninger i offentlige budsjetter, bortsett fra i Japan.

  • Mer tilpasset rente— og pengepolitikk.

  • Sterkere vekst i USA.

IMF ser tre faresignaler:

  • Usikkerheten i de såkalte vekstøkonomiene i verden har økt. Prisen på kapital har økt.

  • Lavere prisvekst enn ventet i eurolandene kan dempe den økonomiske aktiviteten og dermed etterspørselen etter eksportvarer fra andre land.

  • Geopolitiske farer (bl.a. Ukraina og Syria) har kommet til overflaten og kan ramme verdensøkonomien.

Skjør oppgang

IMF understreker at den globale oppgangen er skjør, selv om utsiktene er bedre.

Organisasjonen nedjusterer sine anslag for veksten i verdensøkonomien med 0,1 prosentpoeng i år og neste år sammenlignet med prognosene som ble lagt frem i januar i år.

Lavkonjunkturen med lav eller negativ økonomisk vekst i flere av eurolandene har senket prisene.

Ond sirkel

Hvis prisveksten holder seg under prismålet til eurolandenes sentralbank (ESB) på litt under 2 prosent i noen tid, kan det presse de langsiktige prisforventningene ned eller til og med drive eurolandene inn i en periode med langvarig prisfall (deflasjon), advarer IMF.

Resultatet blir høyere realrente som kommer til å øke gjeldsbyrden til private, bedrifter og offentlig sektor, og svekke etterspørselen og produksjonen.

Støttetiltak

IMF advarer sentralbankene i de rike landene mot å avvikle særskilte støttetiltak for å få opp veksten. I USA, Storbritannia og Japan kjøper sentralbankene opp verdipapirer i markedet for å presse ned de lange rentene (med løpetid over tre år).

Les også:

IMF anbefaler også eurolandene å ta i bruk «ukonvensjonelle tiltak» som i denne sammenheng betyr å gjøre det samme som sentralbankene i de andre store vestlige landene. I praksis betyr det å trykke penger for å skape mer aktivitet.

— Vedvarende la inflasjon vil trolig ikke bidra til en hensiktsmessig økonomisk oppgang, skriver IMF i sin halvårlige rapport som legges frem i forbindelse med vårmøtene i de to søsterorganisasjonene IMF og Verdensbanken i Washington.