Den årlige prisveksten sank fra 0,8 prosent i desember til 0,7 prosent i januar. Lavere energipriser trakk inflasjonen ned.

Samtidig biter arbeidsledigheten seg fast på rekordhøye 12 prosent for tredje måned på rad: Over 19 millioner mennesker er uten jobb i de 18 eurolandene i EU.

Børsene faller

Fortsatt prisfall overrasker analytikerne som hadde ventet en liten oppgang i januar.

De dårlige nyhetene fra EUs statistikkbyrå Eurostat fredag senket europeiske børser ytterligere. Fallet var ved 12-tiden på rundt 1 prosent.Investorene har solgt aksjer og kjøpt obligasjoner.

Januar har vært den dårligste måneden i det europeiske aksjemarkedet siden 2010, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Euroen falt 0,1 prosentpoeng mot dollar i valutahandelen fredag formiddag.

Ond spiral

Den årlige prisveksten har det siste året gradvis falt fra 2 prosent for ett år siden til 0,7 prosent i januar.

Flere euroland opplever deflasjon.

Den fallende prisstigningen kan gjøre det enda vanskeligere å få eurolandenes økonomi ut av nedgangstidene som har vart nesten sammenhengende siden den globale finanskrisen i 2008. Flere økonomer har de siste ukene advart mot at den lave prisveksten kan drive eurolandene i en ny og mer alvorlig krise — deflasjon.

IMF advarer

Blant dem som har advart mot virkningene av deflasjonen er Det internasjonale pengefondet (IMF).

«Deflasjon betyr høyre realrente (rente minus prisvekst), større offentlige og private gjeldsbyrder, lavere etterspørsel, lavere vekst og ytterligere deflasjonspress.»

Sjeføkonom Olivier Blanchard, Det internasjonale pengefondet

— Deflasjon betyr høyre realrente (rente minus prisvekst), større offentlige og private gjeldsbyrder, lavere etterspørsel, lavere vekst og ytterligere deflasjonspress, sa IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard da organisasjonen i forrige uke la frem nye prognoser for verdensøkonomien.

ESB: «Ingen trussel»

Prisveksten er nå under halvparten av målet eurolandenes sentralbank ESB (Den europeiske sentralbanken) har satt for å holde en stabil rente.

ESB-sjefen Mario Draghi sa tidligere i januar at deflasjon ikke er noen trussel mot økonomien i eurosonen.

Les også:

ESB senket styringsrenten til rekordlave 0,25 prosent i november i fjor i et forsøk på å stimulere til flere investeringer og mer pengebruk blant folk flest.

Krisen forsterket

Virkningene har foreløpig ikke vist seg.

— Jobbkrisen er langt fra over og anstrengelsene må fortsette på EU-nivå og i medlemsstatene for å bekjempe denne plagen og sikre en inkluderende og bærekraftig oppgang, sier EU-kommissær for sysselsetting og sosiale saker, Laszlo Andor, i en uttalelse.

I kriselandene Hellas, Kypros og Italia fortsetter ledigheten å stige, mens den falt marginalt i Spania og Portugal.

Arbeidsledigheten i Hellas var 27,8 prosent (oktober 2013), mens ungdomsledigheten (unge under 25 år) steg fra 56,8 prosent i september til 59,2 prosent i oktober.

Lavere ledighet i EU

Arbeidsledigheten i eurolandene har samlet økt med 130.000 personer på ett år, mens den falt med 129.000 fra november til desember. Ledighetsnivået er likevel uendret på 12 prosent.

I alle de 28 EU-landene falt ledigheten fra 10,8 prosent i november til 10,7 prosent i desember.

Lavest ledighet hadde Østerrike (4,9 prosent), Tyskland (5,1 prosent) og Luxembourg (6,2 prosent).