Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i Paris slutter seg til Regjeringen, og anbefaler at Norge reduserer skattenivået.

Tirsdag var OECDs generalsekretær Angel Gurría i Oslo for å legge frem enny vurdering av norsk økonomi. Det skjer annethvert år.

Han møtte statsminister Erna Solberg (h) og finansminister Siv Jensen (frp). Begge fikk råd de likte. Under oppsummeringen av OECDs anbefalinger står det nemlig at Norge bør "Sikte mot et gradvis fall i skattenivået, ...".

Passer blå regjering

I landrapportene tilbake til 2010 under den rødgrønne regjeringen var OECDs formuleringer om skattenivå annerledes. I landrapporten i 2012 skrev OECD: "Det høye skattenivået ser ikke ut til å undergrave økonomisk vekst i særlig grad." I 2010 skrev OECD at "Det allerede høye skattenivået bør ikke økes".

Men med blå regjering skjerper OECD skatterådet. I går satt finansminister Jensen nikkende ved siden av Gurría på pressekonferansen i Finansdepartementet.

Gurría starter sin forklaring av skatterådet med å varsle en fortelling om hva som skjer i verden.

— Norge er ikke en øy. Det er en liten åpen økonomi knyttet til verdensøkonomien. Hva skjer på skatteområdet? Akkurat nå er den en trend for å redusere skatten på to områder: Jobber og investeringer, sier han.

Solskinnshistorien

Lavere skatter på arbeid vil redusere kostnadene ved å skape jobber, og dermed kan det blir flere jobber. Lavere skatter på investeringer stimulerer nyskaping og gründere, forteller Gurría.

I den ferske landrapporten anslår OECD offentlige inntekter, eksklusive overføringer fra Oljefondet, til noe under 50 prosent av produksjonen i Fastlands-Norge. Gjennomsnittet for alle OECD-landene er litt over 40 prosent.

OECD har også gjennomgått hvordan Norge har fulgt opp anbefalingene i tidligere landrapporter. Der har organisasjonen anbefalt å øke boligskatten eller fjerne rentefradraget. I sine kommentarer til denne anbefalingen leverer OECD sitt kortest mulige svar: "No action."

Ellers er norsk økonomi en solskinnshistorie i verdensøkonomien.

— Det er en slags lettelse for oss, sa Gurría om å legge frem rapporten.

Norge har ført en fornuftig pengepolitikk og oljerikdommen er godt forvaltet. På den måten har landet kommet bra ut av den globale finanskrisen, fastslår OECD. Norsk økonomi er godt sikret, mener økonomene i Paris som har skrevet rapporten.

Utfordringer

OECD kommer også med en advarsel. Fremtiden kan bli mer komplisert.

"For å opprettholde vekst i levestandarden idet petroleumsproduksjonen faller, trengs en blomstrende gründerkultur for å oppdage og utnytte muligheter og tiltrekke seg risikovillig kapital og andre ressurser", skriver OECD.