Vestlige land dominerer ikke lenger listen over verdens største økonomier. Nye estimater fra Verdensbankens International Comparison Program viser at fremvoksende økonomier som Kina, India og Brasil er rikere og har større verdiskaping enn tidligere anslått.

Inntil nå har det vært antatt at Kina ville passere USA som verdens største økonomi mot slutten av dette tiåret, men de nye tallene viser at det trolig vil skje allerede i år (se graf).

– Kina har vært størst i mange år på mange markeder. De har vært dominerende innen råvarehandel og shipping. Nå kommer skiftet også målt ved samlet verdiskaping eller bruttonasjonalprodukt (BNP), sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank. Han mener skiftet er uunngåelig.

– Kun en politisk katastrofe eller en miljøkatastrofe ville kunne hindre Kina fra å bli størst når landet endelig klarte å knekke vekstkoden. Kina har fire ganger som mange innbyggere som USA. Da er det på sin plass at de også har en økonomi som er større.

Nesten alltid vært størst

Andreassen mener det som nå skjer er som en normalisering å regne.

– Med unntak av de siste 200 årene – en periode med store politiske feilgrep og en god dose imperialisme fra Vesten – har Kina alltid vært den største økonomien, sier sjeføkonomen.

I 2005 var Kinas økonomi beregnet til å utgjøre 43,1 prosent av USAs økonomi. I 2011 hadde dette anslaget blitt løftet til 86,9 prosent og i år ligger Kina altså an til å gå forbi USA.

Hovedforklaringen er at den økonomiske veksten i Kina har vært svært høy over lengre tid. På toppen av dette kommer de nye, statistiske beregningene fra Verdensbanken som anslår at Kinas og Indias økonomi faktisk er enda større enn tidligere antatt.

Kompliserte sammenligninger

Når man sammenligner størrelsen på lands økonomier er det vanlig å justere for at prisene er mye lavere i fattige land enn i rike. Man trenger for eksempel ikke en full amerikansk årslønn for å kunne leve like godt som en amerikaner i Kina.

Nå har forskerne gjennomgått det faktiske prisnivået i verdens land og funnet ut at personer i mange u-land får mer for pengene sine enn tidligere antatt.

– Det er svært komplisert å sammenligne levestandard og inntekt i land med helt forskjellige økonomier. Når det gjøres nye undersøkelser, kan dette derfor føre til endringer hvordan land rangeres.

Andreassen understreker at det plutselige hoppet i levestandard fra en dag til den neste er et statistisk fenomen og ikke merkes av den jevne kineser.

– Det som derimot merkes er den formidable veksten Kina har hatt over tid. Siden år 2000 har landet hatt en årlig vekst på 10 prosent. Det betyr at størrelsen på økonomien er mer enn tredoblet på 14 år, sier Andreassen.

Kan snart utgjøre 25 prosent

I 2005 var Kinas andel av verdensøkonomien anslått til å være på 9,3 prosent. I 2011 hadde denne andelen steget til 14,9 prosent, men veksten stopper ikke der.

– I løpet av de neste 25 årene tror jeg Kinas økonomi vil komme til å utgjøre 25 prosent av verdensøkonomien. Da er de omtrent like store som USA var på sitt mest dominerende.

India har inntatt 3.-plassen med 6,4 prosent av verdensøkonomien. I 2005 var landet rangert som nummer ti. På de neste plassene følger Japan (4,8 prosent), Tyskland (3,7 prosent), Russland (3,5 prosent) og Brasil (3,1 prosent).

Selv om mange fremvoksende lands økonomier vokser raskt er levestandarden imidlertid milevis bak Vesten. Målt ved verdiskaping pr. innbygger ligger Qatar øverst med en verdiskaping som er 10,9 ganger større enn gjennomsnittet i verden.

Norge ligger på 6. plass med en verdiskaping som er 4,6 ganger større. Kina er som nummer 99 på listen, mens India er nummer 127 – begge et godt stykke under verdensgjennomsnittet.