Den lave prisveksten i eurolandene har utløste uro for at Europa skal havne i samme felle som Japan med langvarig prisfall (deflasjon). En slik utvikling kan sende eurolandene inn i en ny krise.

Men etter helgens finanstoppmøter i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken i Washington er Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble blitt beroliget.

Derimot kan Ukraina-krisen ramme verdensøkonomien negativt, sier han.

Deflasjonsspiral

Det er ingen tegn til noen deflasjonsspiral i Europa, sier han til den tyske radiostasjonen Dutschlandfunk.

Han viser til uttalelser fra sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) under IMF-møtet om at den lave prisveksten i Europa ikke utgjør noen fare for deflasjon.

Fallende priser

Den årlige prisveksten i eurolandene falt fra 0,7 prosent i januar til 0,5 prosent i mars.

Onsdag blir marstallene publisert. Før helgen offentliggjorde Tyskland at prisveksten i landet falt fra 1 prosent i februar til 0,9 prosent i mars. Det er den laveste inflasjonen som er registrert på tre år.

Ukraina-krisen

I intervjuet med Deutslandfunk sier Schäuible at selv om eurokursen er høy målt mot andre store valutaer, og selv om den skulle fortsette å stige, kan den få negative følger for den økonomiske utviklingen i Europa. Den økonomiske utviklingen er blitt bedre etter gjeldskrisen, men det er behov for ytterligere forbedringer, sier han.

— Dersom europeiske varer blir for dyre og importen for billig er det ikke bram, sier han.

Schåauble sier at Ukraina-krisen er den største geopolitiske riskoen som truer verdensøkonomien for øyeblikket.