At E 39-trafikken prioriteres betyr at lokaltrafikken rammes. Her i Bryggegata fredags ettermiddag. Køa stod nedover mot Adolph Tidemands bro. Foto: Jarle R. Martinsen
I brokrysset stod trafikkdirigent Tørres Hansen hele dagen fredag. Han sørget for at trafikken fra E 39 ble prioritert forbi. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Torsdag hadde vi 30 minutters forsinkelser fra Kristiansand og inn til bussendestasjonen ved Amfi. Og det forplantet seg naturligvis på all vår transport resten av dagen, sier driftssjef Arvid Ødegård i Sørlandsruta.

Se live fra brokrysset i Mandal på vår nett-tv!

Men mens køen var fem kilometer på det verste torsdag fra brokrysset og ut på E 39, var situasjonen bedre fredag. Ved 16.30-tiden gikk køen tidvis til Ime skole, rundt to kilometer.

Fædrelandsvennen var med bybussen da den kjørte fra Amfi klokka 15.30 til Ime og tilbake. Ruta går over bybroa, bortover Søren Jaabæksvei og E 39.

Dobbelt så lang tid

På normale dager tar denne rundturen tilbake til Amfi akkurat 15 minutter. Nå tok det nøyaktig 30 minutter.

- Slik er det bare, her må vi være tålmodige, kommenterte bussjåfør Sebastian Semper.

LES OGSÅ: Køkork alle veier torsdag

Han sier at dette selvsagt er verst for publikum som nå må regne med å bli forsinket til sine gjøremål kanskje hver ettermiddag i høst på grunn av bussforsinkelsene.

På samme vis som torsdag var bybroa og alle veiene inn mot brokrysset full av biler, motorsykler, trailere og busser fredag.

Rundkjøringen er omgjort til en stor trafikkmaskin.

Kom overraskende

Statens vegvesen medgir at den fem kilometer lange køen fra brokrysset, ut på E 39 og østover helt til krysset til Aurebekk som oppstod torsdag, kom overraskende.

LES OGSÅ: De gruet seg for "ny" E 39

— Vi visste selvsagt det ville bli kø, men dette ble mer enn jeg hadde trodd, sier byggeleder og ansvarlig for renoveringen av Kirkeheitunnelen, Steffen Köhler.

Tok grep

Fredag tok veivesenet flere grep.

LES OGSÅ: Ber politiet om hjelp

— Det som skapte problemer torsdag var at trafikkdirigentene for raskt slapp ut biler fra sideveiene og ut på Søren Jaabeksvei og E 39. Dermed stanset hovedflyten av biler som skulle øst- og vestover. Nå må bilene som kommer fra sidegatene vente lengre når trafikken er svært høy på E 39, sier Köhler.

Saken fortsetter under bildet.

At E 39-trafikken prioriteres betyr at lokaltrafikken rammes. Her i Bryggegata fredags ettermiddag. Køa stod nedover mot Adolph Tidemands bro. Foto: Jarle R. Martinsen

Andre grunner til at det ble kaotisk var fotgjengernes og syklistenes opptreden i brokrysset. Fædrelandsvennen så selv hvordan fotgjengere strenet over knapt uten å se seg for og dermed stanset hele trafikken opp flere ganger. — De skal gå under bybroa, ikke gjennom krysset, sier Köhler.

Farlig brudd på vikeplikt

Dessuten har de fleste bilister som kjører fra Skarvøy-krysset på E 39 til Skinsnes-krysset ikke har fått med seg eller ikke bryr seg om at de har vikeplikt.

Saken fortsetter under bildet

I brokrysset stod trafikkdirigent Tørres Hansen hele dagen fredag. Han sørget for at trafikken fra E 39 ble prioritert forbi. Foto: Jarle R. Martinsen

— I stedet kjører de rett ut i E 39-trafikken som skal inn på Skinsnes-siden. Det er både farlig og skaper forsinkelser, sier Köhler.Nå blir det satt opp stopp-skilt, ikke bare et vikepliktskilt her.

Ba om politihjelp

Fredag ba veivesenet politiet om hjelp for å bistå i brokrysset og Skinsnes-krysset.

— Vi har fått anmodningen og vil sende folk så snart vi har kapasitet til det, sa politioverbetjent Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon ved 12-tiden.