KRISTIANSAND: — Jeg har gått et år uten jobb. Jeg leter og leter og leter, men finner ikke noe, sier Duarte Pereira (42).

Torsdag ettermiddag var han på jobbmesse hos NAV, og fikk snakket litt portugisisk med landsmenn fra It-selskapet CGI. De jakter på norskspråklige ansatte som kan betjene deres skandinaviske kunder fra Portugal.

En fremtid i Norge

For tre og et halvt år siden, da det ikke var nok norske ingeniører til å møte behovet, ble Pereira rekruttert til jobb i Kristiansand fra en jobbmesse i hjemlandet.

Etter ett år kom kona og de to barna også til Norge.

Pereira, som er mekanisk ingeniør, har jobbet både for Cameron og NOV (National Oilwell Varco).

De så for seg en fremtid i Norge. Men for ett år siden mistet familiefaren jobben da prosjektet han arbeidet på var ferdig. Siden har han gått ledig.

Nå angrer Duarte Pereira på at han prioriterte overtidsjobbing fremfor norskkurs.

Flere saker om oljekrisen:

Håper markedet snur

Å reise tilbake til Portugal uten jobb sitter langt inne.

— Kona og barna på 5 og 12 år vil også gjerne bo her, men det er dyrt å leve i Norge. Kanskje de må dra tilbake til Portugal, hvor det er billigere å leve, sier han.

Jeg har lært mye av å leve i Norge.

På jobbmesse hos Nav treffer Duarte Pereira (t.v.) Diogo Macheiro i det portugisiske It-selskapet CGI, som søker etter norske it-konsulenter. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Pereira holder seg til plan A — å få seg jobb i Norge - en stund til. Ved å sende familien til hjemlandet kan han strekke dagpengene litt lenger, og kjøpe seg tid. Håpet er at markedet snur og at arbeidskraften hans igjen skal bli etterspurt.

I Norge har Daniel Pereira blitt glad i de rareste ting, som å være ute i allslags vær. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det er hardt. Før så vi for oss en fremtid for oss og barna i Norge. Nå er det vanskelig. Jeg ble ingeniør fordi jeg så på det som et trygt yrke, med stabil inntekt. Men hverken utdannelse eller erfaring er nok, konstaterer han.Så sprekker ansiktet opp i et stort smil:

— Jeg har lært mye av å leve i Norge. Å være ute i allslags vær, for eksempel. I Portugal tror de du er gal hvis du går tur i regnet, sier Duarte Pereira.

Krisen gir også muligheter:

Søker seg utenlands

Martin Ingvaldsen (21) er også på jobbmessa.

Han har gått ledig siden nyttår. Da mistet han jobben som industrimekaniker ved NOV i Søgne, hvor produksjonsavdelingen ble lagt ned.

- Jeg fikk ett år i jobb som fagmann, så var det bom stopp. Innenfor olja er det håpløst å få jobb nå, i alle fall for min del, sier 21-åringen.

Martin Ingvaldsen (21) er fri og frank og ikke fremmed for å flytte til utlandet og jobbe der. – Nei, det nytter ikke å være kresen nå, sier industrimekanikeren fra Tømmerstø. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Det kan være spennende å få en annen kultur på kjøpet.Han er fri og frank og ikke fremmed for å flytte utenlands for å få jobb, om det må til.

— Jeg har søkt flere jobber i Danmark, blant annet som vindmøllemontør. Det er veldig forskjellig fra det jeg har gjort før, sier han.

På jobbmessa torsdag fikk han gode tips om hvordan han finner relevante stillinger å søke på i utlandet.

- Aller helst vil jeg jobbe i Norge, men det nytter ikke å være kresen nå. Og det kan være spennende å få en annen kultur på kjøpet, slår han fast.

Lokker med jobb i Portugal

— Det er første gang vi er her i Kristiansand, forteller HR-konsulent Joana Soares i CGI.

Det globale it-selskapet, med 68.000 ansatte i 40 land, holdt en egen presentasjon på Navs jobbmesse torsdag. De

Joana Soares (t.v.) og Diogo Macheiro kom fra Portugal til jobbmesse hos NAV Kristiansand. De er på jakt etter norskspråklige it-konsulenter som kan betjene deres skandinaviske kunder. Foto: Janne Birgitte Prestvold

er på jakt etter norskspråklige konsulenter som kan bistå deres norske kunder, med arbeidssted i Portugal.

— Vi har danske, finske og svenske ansatte i vårt skandinaviske team på rundt 50 personer, men trenger flere nordmenn, sier Soares.

Hun sier at det ikke er påkrevd med egen it-utdannelse for å jobbe hos dem.

— Vi gir flybillett, gratis leilighet og opplæringen de trenger, sier Soares.

Martin Ingvaldsen får gode råd om jobbsøking i utlandet av rekrutteringsrådgiver Aleksandra Cyganska i NAV. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Aleksandra Cyganska, rekrutteringsrådgiver for EURES (Den Europeiske Jobbmobilitetsportalen) i Nav Kristiansand, sier at målgruppen for selskaper som CGI er de unge og uetablerte. — De er mest flyttbare, naturlig nok, og sultne på opplevelser.