— Jeg håper og tror virkelig at dette er den siste, store kuttrunden. Det kan selvsagt bli småjusteringer, men både vi tillitsvalgte og ledelsen har gjort alt for at dette er den siste store, sier Asbjørn Michailoff Pettersen, hovedtillitsvalgt for Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (Nito) i MHWirth.

Ved inngangen til 2015 hadde oljeserviceselskapet 1240 fast ansatte og 200 innleide konsulenter i Kristiansand.

Når fjerde kuttrunde gjennomføres i vår, blir det bare rundt 650 fast ansatte igjen i byen - tilsvarende omtrent en halvering.

160 i Kristiansand

Dermed er arbeidsstokken tilbake på 2006-nivå, da oppturen startet. Inntil dette var tallet på rundt 400, ifølge Asbjørn Michailoff Pettersen.

— Vi er ennå en relativt stor bedrift, påpeker han.

Bjørg Hansen, hr-direktør og pressetalskvinne hos MHWirth. Foto: Arkivfoto

Siste kutt på 300 ble varslet allerede i januar, men mandag fikk de ansatte beskjed om hvem og hvor. — I dag vil ca. 240 ansatte i MHWirth motta innkalling til drøftelsesmøte. Av disse er ca. 160 ansatt ved vårt kontor i Kristiansand, opplyste HR-direktør Bjørg Hansen i en e-post til Fædrelandsvennen mandag.

I tillegg vil om lag 50 ansatte gå ved naturlig avgang; det vil si pensjon, gavepensjon og egne oppsigelser.

Nå kuttes det inn til beinet.

Ifølge den Nito-tillitsvalgte fikk også svært erfarne medarbeidere innkalling til sin leder mandag, og sånn sett smerter kuttene mer for hver runde.

— Nå kuttes det inn til beinet, det er mange med lang erfaring og fartstid i bedriften som får denne triste meldingen. På den annen side er det kanskje greit å få en avklaring etter å ha gått og ventet på dette siden januar, sier Asbjørn Michailoff Pettersen.

Mandag ble det klart at ytterligere 160 ansatte må forlate MHWirth i Kristiansand. Foto: Arkivfoto

— Skal komme oss gjennom - Frykter du for selskapets eksistens?

— Nei, det gjør jeg ikke. Vi har jo en eier som har tro på oss fremover; at vi skal komme oss gjennom disse årene med tøffe tider, og komme tilbake som et sterkere selskap når det blir bedre tider igjen.

I drøftingssamtalen får den enkelte ansatte beskjed om hvorfor denne er vurdert som overtallig, en beskjed som kan være vond å svelge.

Ifølge Pettersen har ledelsen i det vesentligste fulgt de formelle kravene til utvelgelse: Ansiennitet først, deretter kompetanse og sosiale grunner.

Alle går nok med en liten uro i magen, men jeg personlig har tro på selskapet fremover.

Medarbeideren har 14 dager på seg til å be om forhandlingsmøte med bedriften, bare i ytterst få tilfeller blir beslutningen omgjort.

- Er det slik at ingen i realiteten føler de har en trygg jobb å gå til i MHWirth?

— Alle går nok med en liten uro i magen, men jeg personlig har tro på selskapet fremover. Vi har en del jobber, og har levert veldig mange rigger i det siste som vil trenge service og vedlikehold. En dag må dette snu og det vil komme nybyggprosesser også på borerigger, selv om det kan være et år eller to unna, svarer den Nito-tillitsvalgte.

- Har nå en god balanse

Kuttene begrunnes med internasjonal oljekrise og sviktende ordreinngang. HR-direktør Bjørg Hansen kommenterer fremtidsutsiktene slik i e-post:

MHWirth ble etablert i 1971. Foto: Arkivfoto

— MHWirth har det siste året justert kapasiteten til et stadig nedadgående marked, og vi mener nå at vi har en god balanse mellom produktkompetanse og kompetanse innen service og ettersalgsmarkedet. MHWirth vil gjøre tilpasninger av kapasitet til markedssituasjonen ved behov.Jannicke Sommer-Ekelund er hovedtillitsvalgt for de Negotia-organiserte ved MHWirth. Hun hadde mandag lite å meddele:

— Jeg har ingen kommentar til noe som helst ennå. Jeg har ikke fått snakket med medlemmene, det er jeg nødt til å gjøre først, sier hun til Fædrelandsvennen.

MHWirth er største datterselskap i det børsnoterte Akastor-konsernet. Gjennom Aker-systemet er Kjell Inge Røkke kontrollerende aksjonær.