— Mange har behov for å snakke, enkelte mer enn andre. Da går det 24/7 i perioder, sier Asbjørn Michailoff Pettersen.

Han er hovedtillitsvalgt for Nito i MHWirth, hvor den ene nedbemanningsrunden begynner før den forrige er ferdig.

Denne uka kom beskjeden om kuttrunde nummer fire i løpet av 12 måneder. 300 til må gå. I desember 2014 hadde selskapet 1240 fast ansatte og 200 innleide konsulenter i Kristiansand. Når tredje kuttrunde snart er gjennomført, er det rundt 800 fast ansatte igjen i byen. Hvor mange av de 300 i runde fire som hører til her, vil vise seg i løpet av noen uker. For Pettersen er ikke det poenget. Han er tillitsvalgt for enhver Nito-organisert, uavhengig av geografi.

LES OGSÅ:

Blir det enda flere runder?

— Justeringer kan det fortsatt bli. Men dersom det blir behov for nye, store nedbemanningsrunder, har hverken ledelse eller tillitsvalgte gjort en god nok jobb. Nå skal organisasjonen være tilpasset markedet.

Som er beksvart?

— Godt er det ikke. Men det vanker fortsatt ett og annet prosjekt, service skal ytes og reservedeler leveres. Engineering- og serviceavdelingen, med røtter tilbake til NRC i Bjarne Skeies tidlige år, jobber med mye mer enn boreutstyr. Vi har mange flinke folk, en del av dem er leid ut i disse dager. Husk: MHWirth er ennå et betydelig selskap. Da jeg begynte her i 2007, var vi 600 ansatte. Det setter ting i perspektiv. Og apropos Skeie: Det burde reises en statue av ham. Han har løftet Kristiansand.

I markedet er MHWirth, i stor grad, kjørt av banen av NOV. Hvordan har det kunnet skje?

— Sett i ettertid er det klart at feil er begått. Mest fremtredende er nok mangelen på standardisering. I motsetning til NOV, har vi alltid levert skreddersøm. Med 80 eller 90 prosent standardløsninger og ti eller tjue prosent skreddersøm, hadde vi tjent mer penger og kundene hadde antagelig vært fornøyde. Men lenge dreide alt seg om å håndtere vekst og leveranser, og dermed ble det med standardisering skjøvet i bakgrunnen. Når det er sagt: Kvaliteten på det vi leverer, er høy. Se bare på Aker Barents- og Aker Spitsbergen-riggene, som nå eies av Transocean; de er blant de aller beste i Nordsjøen. Nå må det sies at den nye ledelsen har tatt fatt i standardiseringsutfordringen for å være bedre rustet til neste opptur. For den kommer. I mellomtiden bruker toppsjefen vår, Roy A. Dyrseth, mye tid på å pleie forbindelsene til oljeselskaper, riggeiere og verft. Viseadministrerende direktør Finn Amund Norbye leder organisasjon og standardiseringsarbeid. Kristian Monsen Røkke, øverst i MHWirths eierselskap Akastor, sier at han alltid er tilgjengelig for oss tillitsvalgte. Og det har vist seg å stemme. Han svarer alltid på henvendelser og er på jobb klokken 06.30 hver dag. Det er nok noe han har tatt med seg fra USA; han har bodd over halve livet der. Jeg opplever at han tar egne beslutninger, men lytter først.

Dersom det blir behov for nye, store nedbemanningsrunder, har hverken ledelse eller tillitsvalgte gjort en god nok jobb.

Egentlig kunne han velge å pensjonere seg i år, Asbjørn Michailoff Pettersen. Men tillitsmannen for de Nito-organiserte i MHWirth mener han fortsatt har mye å gi – også når det stormer i selskapet og den ene nedbemanningsrunden avløser den andre. Foto: Sondre Steen Holvik

I perioder som disse får tillitsvalgte gjerne en kombinert sjelesørger— og rådgiverrolle. Ikke selvsagt for en ingeniør?- Nei. Og det blir gjerne flere samtaler med den enkelte. Det begynner når brevet med innkalling til drøftingssamtale dukker opp. Da skal drøftingssamtalen forberedes, i ettertid skal den fordøyes. Noen gjennomfører selve drøftingssamtalen alene, andre ønsker å ha med seg tillitsvalgt, atter andre stiller med advokat. Vi snakker om mennesker som ofte er høyt utdannet, som er yrkesstolte og som har jobben som en sentral del av livet. Da er det knalltøft å bli sagt opp. For en del er det så tøft at de velger ikke å melde seg ledige hos Nav; det oppleves som stigmatiserende, og de konsentrerer seg heller fullt ut om å finne en ny jobb.

Har MHWirths ledelse opptrådt korrekt gjennom nedbemanningsrundene?

— Forholdene tatt i betraktning, mener jeg at svaret i hovedsak er ja. Samarbeidet med Nito er godt. Noen tvilstilfeller har det vært, men de har funnet minnelige løsninger. Ledelsen følger lovens bokstav og intensjon, om enn etter egen fortolkning. Noen ganger oppstår problemer fordi ledere er så ferske i jobbene sine at de ikke kjenner sine medarbeidere godt nok og blir overfokuserte på hvem de vil ha med videre. Da må vi fortelle dem hva loven sier, eventuelt koble inn Nitos juridiske kompetanse.

Noen ganger vet tillitsvalgte om ubehagelige ting som kommer, men kan ikke fortelle det videre. Er det personlig belastende?

— Det kan være ubehagelig. Men Nitos kursing gir ballast. Generelt vil jeg si at selv om rollen som tillitsvalgt kan være tung, så er den også givende. Jeg kommer i kontakt med mange mennesker og synes jeg får utrettet noe. Selv om de mister jobben, sier mange at de er glade for støtten de får, og at de går ut av bedriften med følelsen av å ha blitt behandlet rettferdig, sier Asbjørn Michailoff Pettersen.

Noen ganger oppstår problemer fordi ledere er så ferske i jobbene sine at de ikke kjenner sine medarbeidere godt nok og blir overfokuserte på hvem de vil ha med videre.

Han snakker klingende nordlandsk, men har bodd i Mandal siden 2007. Han begynte på Hærens yrkesskole for våpenteknisk befal som ung gutt, har fagbrev som bilmekaniker og ti år i Hæren bak seg før han tok ingeniørutdannelse i Trondheim.

Michailoff?

— Navnet stammer fra en forfader på min farmors side. Det var en krimrusser som havnet i Bodø med ei skute som han antagelig trodde skulle til Australia da han gikk om bord i Brasil. Selv er jeg befalssønn som har bodd rundt forbi, men pleier å si at jeg er fra Vesterålen og Bodø. Vi har fortsatt familiegården i Øksnes i Vesterålen.

Og så er du asiatisk mester i fallskjermhopping?!

— Jeg var med da det ble satt rekord for en del år siden, ja. Har drevet med fallskjermhopping i mange år. At rekorden ble satt i Thailand, er ikke tilfeldig for min del. Jeg er forlovet med en thailandsk dame. Vi har plan om å gifte oss i løpet av dette året og jeg tenker å flytte ned når jeg blir pensjonist etter hvert. I mellomtiden har vi et avstandsforhold; hun har en god jobb i et departement og vi klarer å være sammen rundt fire måneder hvert år.