— Som annonsert 21. september vil MHWirth redusere sin bemanning med mellom 500 og 800 ansatte og innleide globalt. For organisasjonen vår i Norge vil dette bety at cirka 300 fast ansatte får innkalling til drøftelsesmøte i dag. Av disse er cirka 220ansatt i Kristiansand, skriver hr-direktør Bjørg Hansen i en e-post til Fædrelandsvennen.

Det betyr at ledelsen mener det er 220 for mange ansatte hos boreteknologibedriften i Kristiansand. Om ikke det dukker opp forhold under drøftelsesmøtene som gjør at noen av dem unngår det, vil følgelig samtlige motta oppsigelse i nærmeste fremtid.

Dette er tredje nedbemanningsrunde hos MHWirth i 2015. I tillegg har det vært en runde med permitteringer.

820 tilbake

— Etter at nedbemanningen er gjennomført, vil det være cirka 820 ansatte i Kristiansand, 1100 i Norge og 2500 globalt. I tillegg har vi ennå cirka 50 innleide konsulenter i Norge, men de aller fleste kontraktene avsluttes i løpet av året, opplyser Bjørg Hansen også.

I de tidligere kuttrundene i år har 200 ansatte i Norge blitt sagt opp, 100 av dem i Kristiansand. I tillegg har 200 av de totalt 250 innleide konsulentene som har fått terminert sine kontrakter, hatt tilhold i Kristiansand.

Ordretørke

Årsaken til bemanningsreduksjonene er kraftig ordretørke.

— Dersom vi ikke får inn nye større kontrakter de neste 12 måneder, så blir det dessverre nødvendig med ytterligere nedbemanning, varslet MHWirths administrerende direktør Roy A. Dyrseth i september.

Han utdypet i en e-post til Fædrelandsvennen:

— Vi har fortsatt en stor ordrereserve som skal leveres og kapasiteten blir justert etter som prosjektene blir levert. Vi har cirka 20 større prosjekter som er under bygging samt utstyr til flere boreskip som skal leveres i 2017-18. Det gir oss en langsiktig ordrereserve. Markedet er krevende og vi må sørge for at vi til enhver tid har riktig kapasitet til å gjennomføre våre kontraktuelle forpliktelser samt nye potensielle oppdrag, skrev Dyrseth.

Ikke én borepakke

Da Leif Borge, finansdirektør i eierselskapet Akastor, presenterte Akastor under Paretos olje- og offshorekonferanse nylig, sa han at «MHWirth har ikke solgt en komplett borepakke på 18 måneder, og det kan bli flere bemanningsreduksjoner. Med et lavere inntektsnivå de neste årene må selskapet tilpasse kostnadene slik at det allikevel klarer å tjene penger».