176 millioner røde kroner. Det ble 2014-fasit for boreutstyrsleverandøren MHWirth, med hovedkontor på Dvergsnes i Kristiansand. Det er første gang siden 1998 at bedriften har gått med underskudd.

Forklaringene er flere.

Dyr finans

For det første er 101 millioner kroner i driftsresultat av en omsetning på 8,7 milliarder kroner ikke mye å skryte av. Årsaken er kjent fra eierkonsernet Akastors kvartalspresentasjoner: MHWirth tjener nesten ikke penger på leveranser av de store, komplette borepakkene som har gjort Kristiansand verdensledende på dette avanserte teknologifeltet. Delvis skyldes det knallhard konkurranse — ikke minst fra nærmeste Dvergsnes-nabo, det langt større og mer lønnsomme NOV - delvis kostnadsøkninger under prosjektgjennomføringen som MHWirth må ta på egen kappe.

Det blir stadig bedre plass i kantina hos MHWirth på Dvergsnes. Foto: Arkiv/Torstein Øen

For det andre spiser finanspostene opp hele driftsresultatet og mer til. Mest tynger en post som fremstår som litt underlig: «Utover driftsposter er resultatet før skatt påvirket av et valutatap på 268,9 millioner kroner som relaterer seg til innløsning av terminsikring for ikke signerte kontrakter», som det heter i både styrets beretning og en av regnskapsnotene.Med andre ord: MHWirth har til de grader trodd at store kontrakter var innen rekkevidde, at det er inngått bankavtaler som skal hindre at inntjeningen spises opp av valutabevegelser. Så har kundene kastet kortene før underskrift og MHWirth har måttet kansellere avtalene med bankene. Men ettersom bankene også har inngått forpliktelser, og valutabevegelsene var store i 2014, har det resultert i en solid regning til MHWirth.

For det tredje har MHWirth simpelthen skrotet utstyr som var bokført med 38 millioner kroner, og i tillegg skrevet ned verdiene av annet utstyr med 17 mill. De to postene alene sluker jo mer enn halve driftsresultatet.

Ordreboka

Per utgangen av 2014 hadde MHWirth en ordrebeholdning på åtte milliarder kroner, ned fra 11 milliarder ett år før. Men som verden vet fra Akastor-presentasjoner: Det er nå 18 måneder siden forrige avtale om en komplett borepakke. Og 70 prosent av de åtte milliardene i ordreboka ved nyttår, består av sju kontrakter med én kunde i Brasil — kontrakter det hefter merkbar usikkerhet ved.

Roy A. Dyrseth leder en stor bedrift i et vanskelig marked. Nå har Schlumbergers overtagelse av Cameron skjerpet vanskelighetsgraden med ytterligere et par hakk. Foto: Arkiv/Torstein Øen

Fædrelandsvennen har ikke fått noen kommentar til disse forholdene fra MHWirths administrerende direktør Roy A. Dyrseth. Man kan imidlertid merke seg at han fikk 7,2 millioner kroner i lønn i 2014, på linje med året før. Selskapet har også ansatt Finn Amund Norbye som viseadministrerende direktør. Nedover i rekkene tynnes det imidlertid, som mandagens nyhet om enda en kuttrunde bekrefter.

Schlumberger tegner kartet på nytt

At Schlumberger overtar Cameron, endrer for øvrig kartet for MHWirth. For som kjent har Cameron sitt boreutstyrs-datterselskap Cameron Sense på Andøya i Kristiansand. Cameron Sense har i flere år vært lillebror blant Kristiansands tre leverandører av komplette borepakker, men nå kommer lillebror inn under vingene til en virkelig sværing — en som kan ta kampen opp med NOV både i Houston og på Dvergsnes.

At MHWirth er avhengig av å kjøpe inn «BOP-er», altså de livsviktige sikkerhetsventilene på havbunnen, for å kunne levere komplette borepakker, peker bransjeobservatører på som en svakhet. Både NOV og Cameron lager egne BOP-er. Det gjør også gigantkonsernet GEs olje- og gassdivisjon, og GE er flere ganger blitt nevnt som mulig kjøper av MHWirth. Men de siste månedene har oppkjøpsryktene stilnet.

MHWirth AS
20142013
Inntekter8 6996 726
Ord. avskrivninger173118
Driftsresultat101466
Resultat før skatt-176409
Anleggsmidler2 0791 912
Omløpsmidler4 1533 666
Egenkapital1 5311 668
Langsiktig gjeld2 1401 755
Kortsiktig gjeld2 5612 155
Regnskapets info.nivå{numb}{smile}
Inntjening{sad}{smile}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)