Daglig leder i Sevan Marine, Carl Lieungh, tror det fortsatt vil bli tøft for olje- og offshorebransjen, med lav oljepris og kostnadstilpasning, men at stemningen gradvis vil snu. Foto: Kjartan Bjelland
Seriegründer Tom Fedog, som i fjor spådde 35-40 prosent nedbemanning hos boreutstyrsleverandørene, tror ikke nedbemanningsrundene er over. Foto: Kjartan Bjelland
John G. Bernander, som ledet konferansen, tror det er en større grad av realisme i bransjen i år. Foto: Kjartan Bjelland
Om lag 250 næringslivskvinner- og menn møtte fram på tirsdagens olje- og offshorekonferanse i Kilden. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg hører flere drar den koblingen om at lav oljepris er slutten på oljealderen. Det skjønner jeg ikke. Lav olje- og gasspris fører etter mitt syn sannsynligvis til at flere kjøper olje og gass, sa daglig leder i Sevan Marine, Carl Lieungh, under sitt innlegg på Sørlandets olje- og offshorekonferanse.

Tirsdag hadde omlag 250 næringslivskvinner og -menn benket seg i Multisalen i Kilden for å høre mer om en sørlandsk olje- og offshorebransje som, under mørke skyer, forbereder seg på neste opptur.

Til Fædrelandsvennen utdyper Lieungh sitt syn på fremtiden for bransjen.

LES KOMMENTAR:

Handler om psykologi

— Hvordan bransjen vil se ut om et år? Det handler mye om psykologi! Når folk blir leie av å lese om alt som er leit og trist, så vil stemningen starte å snu til det positive. Det samme har skjedd etter hver oljekrise, og etter finanskrisa også. Jeg tror fortsatt det vil bli tøft, med lav oljepris og kostnadstilpasning, men stemningen vil gradvis snu, sier Lieungh.

Seriegründer Tom Fedog, som i fjor spådde 35-40 prosent nedbemanning hos boreutstyrsleverandørene, tror ikke nedbemanningsrundene er over. Foto: Kjartan Bjelland

— Men mange mener vi ikke vil se 100 dollar fatet igjen? - Det er en meningsløs kommentar. Når dollarprisen var over 100 dollar fatet skulle vi aldri komme på dagens nivåer igjen. Det samme ble sagt om de lave nivåene i tidligere oljekriser. Bransjen har vært syklisk i 50 år. Så må vi også huske på at for de omlag 180 landene som kjøper olje, er det hyggelig med lav oljepris. Til og med flybransjen går jo med overskudd, sier Lieungh.

Mer nedbemanning

Under fjorårets konferanse skapte seriegründer Tom Fedog en mild oppstandelse med sin påstand om at boreutstyrsleverandørene måtte påberegne nedbemanningskutt på 30- 40 prosent. Flere mente nemlig seriegründeren var vel pessimistisk, mens ettertiden viser at han var i overkant det motsatte.

— Jeg tror ikke vi er ferdig med nedbemanningen ennå, sier Fedog ett år senere.

Han mener OPECs kapasitetsøkning er grunnen til at oljeprisen falt fra 50 til 30 dollar fatet, og at situasjonen har blitt som den ble.

— Det er ikke slik at oljeindustrien er død, men det blir tøft i to år fremover, tror Fedog.

- Ber om støtte

Og nettopp håpet om at det snart snur, var det flere som delte.

— Det blir tøft i 2016 og ut i 2017, særlig for riggmarkedet, men vi begynner å bli klare for en ny opptur. Oljeoverskuddstilbudet i markedet er i ferd med å forsvinne, og vi ser spennende muligheter både i Mexico og Iran, sier Node-sjef Anne-Grete Ellingsen.

Det er viktig at vi ikke skaper et inntrykk av lyset slukkes. NOV vil fortsatt være landsdelen største private arbeidsgiver.

Hun benyttet for øvrig anledningen til å spørre om landsdelen, også med lave priser, vil bidra like mye til den omstilling som pågår i Node-klyngen.

— Det satses mye på forskning og utvikling fra statlig hold, men det må også følge med penger og timer fra bedriftene. Ellers synes jeg det er leit at noen av våre tidligere kommunale støttespillere sier de ikke kan være med å støtte programmene vi tilrettelegger for bedrifter langs hele kysten. Med tanke på de høye skatteinntektene de har fått fra bransjen over langt tid, sender dette ikke et positivt tegn til bransjen, mener Ellingsen, som roser ordføreren i Kristiansand for sin tydelige tale om bransjens betydning og framtid.

LES OGSÅ:

— Lyset slukkes ikke

Kristiansandsordføreren, som åpnet konferansen, var nemlig klar på at olje- og gassindustrien vil forbli viktig og skape forretningsmuligheter.

— Oljeserviceindustrien i Kristiansand og på Sørlandet vil fortsatt bety mye framover. Det er viktig at vi ikke skaper et inntrykk av lyset slukkes. NOV vil fortsatt være landsdelen største private arbeidsgiver, sier Harald Furre til Fædrelandsvennen.

— Vi ønsker å være en god støttespiller, selv om vi økonomisk har lite å stille opp med i forhold til de milliardene som mangler på ordresiden.

John G. Bernander, som ledet konferansen, tror det er en større grad av realisme i bransjen i år. Foto: Kjartan Bjelland

— Mer realismeDagens konferansier, John G. Bernander, tror fjorårets forsamling levde i en større grad av fornektelse.

— Jeg tror det er en større grad av realisme nå. Nå er vi nokså langt nede i nedgangskonjunkturen, og om oljeprisen stiger, vil det gi økt behov for ny leting. Men vi må erkjenne at det har vært en voldsom lageroppbygging, og det vil ta tid før vi ser en ny opptur på bemanningssiden, sier Bernander.