Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV. Foto: Richard Nodeland

— Det er vel ingenting som tilsier at dette blir siste kuttrunde, så, ja, det kan bli en runde tre, og runde fire er heller ikke utelukket, sier Robin Jensen, hovedtillitsvalgt for omlag 250 NOV-ansatte ingeniører på Sørlandet.

Det grå og triste regnværet utenfor kantina på NOV-hovedkvarteret på Dvergsnes står i stil til det vi får høre om ordresituasjonen.

På Kilden tirsdag møtes olje- og offshorebransjen på Sørlandet til sin årlige konferanse der temaet er «mørke skyer, men forbereder oss på neste opptur.» Enn så lenge ser oppturen ut til å vente på seg.

Dermed kan det bli nye kuttrunder for NOV, selv om Sørlandets største private arbeidsgiver allerede i løpet av de to første kuttrundene vil ha mer enn halvvert arbeidsstokken i Norge, fra drøyt 5000 til 2300 ansatte, på bare et snaut år.

Hovedtillitsvalgt Robin Jensen mener det er viktig å ikke glemme de ansatte som blir igjen. -De går igjennom samme frykt som de som blir sagt opp, men må prestere og utføre oppgaver umiddelbart. Den kremen man ønsker å beholde må behandles deretter. Man skal være varsom med å kutte med den ene hånda og slå med den andre. Foto: Reidar Kollstad

Null salg— NOV er avhengig av ordrer, og vi er dimensjonert i en størrelse der vi skal kunne levere flere drillpakker i måneden. For tiden selger vi null, og det er bekmørkt på ordresiden, sier Jensen som en forklaring på hvorfor han tror det blir flere kuttrunder.

Han forteller om mye sinne og frustrasjon i første kuttrunde i bedriften, ettersom de fleste ikke hadde tatt innover seg alvoret.

— I andre kuttrunde har det vært en større forståelse av hva slags krise vi er i på ordresiden. Man ser ikke bunnen. Den er ikke engang i sikte, sier Jensen.

Selv kom han inn i NOV i 2011 i det han karakteriserer som «helt i bunnen av eventyret som startet etter finanskrisen.»

Fire eventyrlige år

— I årene før hadde det vært ansettelsesstopp, men nå fulgte fire eventyrlige år med opptur. Jeg ble tillitsvalgt rundt 2012-13, og det var ikke stort mer enn lønnsforhandlinger å bekymre seg for i begynnelsen, forteller Jensen.

— Vi trodde alt skulle vokse inn i himmelen, og i etterkant er det rart å tenke på at ikke de gamle ingeniørene, som hadde vært gjennom et par vinternetter før, holdt igjen litt når de unge ingeniørene tok av. Vi solgte vanvittig mye, og når du hører at det er «all time high» hver måned, blir man jo litt «high» selv også, forteller den NOV-tillitsvalgte.

Noen griner, noen er sinte, andre har allerede gitt opp.

- Et sjokk

Bråstoppen som fulgte for omlag et år siden, beskrives som et sjokk for de aller fleste.

— Man håpet vel på å kopiere oppskriften fra finanskrisen. At vi skulle leve på de ordrereservene vi hadde og komme oss gjennom uværet uten riper. Men rundt årsskiftet i fjor skjønte vi nok hvilken vei det bar, sier Jensen.

Gjennom to nedbemanningsrunder har han fått med seg hele spekteret av reaksjoner blant sine medlemmer.

— Noen griner, noen er sinte, andre har allerede gitt opp, forteller Jensen.

I drøftelsesmøtene, som alle oppsagte blir kalt inn til, ønsker de aller fleste en begrunnelse på hvorfor akkurat dem selv er valgt ut.

- Har det hendt at noen som blir innkalt til drøftelsesmøte klarer å argumentere seg bort fra en oppsigelse?

— Ja, og blant Nito-tillitsvalgte opplevde vi i første runde at cirka ti prosent av oppsigelsene ble endret på. Det viser at vi har en reell prosess, svarer Jensen.

Robin Jensen, hovedtillitsvalgt for Nito-medlemmene i NOV, forteller at vervet for tiden er en byrde å bære. Du kan på mange måter sammenligne jobben min med å være fastlege. Det er ingen som kommer inn døra med gode nyheter. Foto: Reidar Kollstad

Mellomledernivå

Og i de tøffe rundene man er inne i, er det ikke bare medlemmene som har det vondt.

— Jeg har sittet i drøftelsesmøter der mellomlederne har det verre enn den som skal sies opp. Mange av dem er unge og uten noen erfaring fra nedbemanninger, og om man ikke har sympati med dem, kan man fortsatt ha empati, forteller Jensen.

— Hvordan synes du ledelsen i NOV har opptrådt gjennom krisen?

— Toppledelsen har oppført seg veldig bra og vi har en god dialog med dem. Utfordringen ligger på mellomledernivå, og i å få 3-400 ledere til å opptre likt mot sine ansatte, sier den hovedtillitsvalgte.

Han synes ikke NOV har ansatt for mange i gode tider, men stiller spørsmål ved om man tidligere burde ha sett etter flere bein å stå på.

— Det tar tid å sette seg inn i nye markeder, så selv om man ser på nye ting nå, tror jeg ikke man klarer å redde noen arbeidsplasser, mener Jensen, men legger samtidig til at det har vært vannvittige leveringsforpliktelser å forholde seg til de siste årene.

Kompetanseutveksling

Fremover håper Nitos hovedtillitsvalgte på at kompetansen landsdelen har bygd opp, kan beholdes.

— Det snakkes mye om at UiA kan ta imot og omskolere folk, men hva om vi tenkte motsatt: at de som nå slutter kan overføre sin kunnskap til UiA. En slik kompetanseutveksling kunne gitt en mer virkelighetsnær utdanning på universitetet også, som jeg selv savnet i studietiden, sier Jensen.

NOV: - Svært alvorlig ordresituasjon

Dag Nordbø, kommunikasjonsdirektør i NOV. Foto: Richard Nodeland

— Det er svært få ordrer som har kommet inn den siste tiden, og i den grad de kommer, er det i beskjedent format. I all hovedsak leverer vi på gamle ordrereserver, så jeg kan bekrefte at det er svært alvorlig på ordresiden, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV. - Når tror dere det snur?

— Det er det ingen som kan si, men det vil ta tid før markedet snur til det når oss. For øyeblikket er det over 200 rigger og drillskip som ligger i opplag, og like mange som er under bygging. Mange av disse kan risikere å gå direkte fra bygging til opplag. Gapet mellom leveringskapasiteten og ordreinngangen er stor, derav nedbemanningen.

- Frykter du flere nedbemanningsrunder?

— Vi kan ikke utelukke flere nedbemanningsrunder. Det sa vi under første kuttrunde, og vi må dessverre si det samme nå.