— Det er en nokså stor stigning i ledigheten på over 700 personerfra desember 2015 og frem til utgangen av januar 2016, sieravdelingsdirektør Per Lund i en pressemelding.

— Men det er 500færre ledige enn forventet ut fra Navs prognose. Hovedforklaringener at markedet er bedre, og absorberer nye ledige raskere enn vitrodde. Tilgangen på ledige annonserte stillinger er høyere ijanuar 2016 enn på samme tid i fjor.

Stor oppgang

Det har i januarvært en stor oppgang i antallet ledige i Vest-Agder, ifølge Nav.Det er nå 3946 som er helt ledige.

Der er altså 4,2 prosentledighet, og er en oppgang på over 700 personer fra desember 2015. Vi må tilbake til 1990-tallet for å finne et like høytledighetsnivå.

— Vi hadde ventet en større økning, og er slik settglade for tallene. Selv om det er alvorlig for dem det gjelder, såser vi at aktive arbeidssøkere kommer seg tilbake i jobb, sier Lundtil Fædrelandsvennen.

— Det vil komme flere ledige fraoljeleverandørindustrien etter hvert, men det er her vi har bommetpå prognosene. Det er færre herfra enn vi så for oss.

Øker blantunge

— Ledigheten blant unge er økende. Ser vi på aldersgruppene 20- 24 år og 25 - 29 år er ledigheten på 6,2 og 7,1 prosent, sierLund.

Det er flest ledige med bakgrunn fra industriarbeid (736),bygg og anlegg (623) og butikk- og salgsarbeid (406).

Bruttoledigheten består av summen av helt ledige pluss de som erordinære tiltaksdeltakere. Disse utgjør 4610 personer, noe som er 5prosent av arbeidsstyrken.

Høyere enn snittet

I fylket er det forøyeblikket høyest ledighet i Åseral med 4,9 prosent ledighet. Såfølger Kristiansand og Flekkefjord med 4,7 prosent ledighet.

Ledigheten for Vest-Agder er 0,8 prosent høyere enn det nasjonalegjennomsnittet. Blant fylkene er ledigheten høyest i Rogaland med4,9 prosent ledighet, deretter følger Aust-Agder med 4,7 prosent.