— De vi snakker med som har driftserfaring fra 80-tallet, sier dette er verre enn i 1986 (da oljeprisen falt til 10 dollar fatet, journ.anm.). Det betyr at det har ikke vært så ille siden 70-tallet, sier oljeserviceanalytiker Espen Norheim i EY til Fædrelandsvennen.

Forrige uke la han fram EYs ferske oljeserviceanalyse for 2015 der man anslår et omsetningsfall for oljeservicebransjen som helhet fra 460 milliarder i 2015 til 382 milliarder i 2016. > 2016 blir et veldig utfordrende år for bransjen, og det ser spøkefullt ut i 2017 også.

På Kilden tirsdag møtes olje- og offshorebransjen på Sørlandet til sin årlige konferanse der temaet er «mørke skyer, men forbereder oss på neste opptur.» Enn så lenge ser det altså oppturen ut til å vente på seg.

Oljeserviceanalytiker Espen Norheim i EY spår tøffe tider for norsk og sørlandsk oljeserviceindustri. Foto: Roald Ankersen

Utfordrende for kristiansandsområdet— Kristiansandsområdet er veldig tungt vekta mot drillingsegmentet, og da spesielt utstyr til rigger. Der ser det utfordrende ut fremover da det er bygd flere rigger enn det er behov for, fortsetter Norheim.

Ifølge EYs modell har kristiansandsområdet en eksportandel på 71 prosent, mot 19 prosent i Rogaland. Også dette virker negativt for den lokale oljeservicebransjen.

— Vi sier også at nedgangen vil være større for de som er eksportrettet enn de som ikke er det. Eksportrettet oljeservice spiste mye av ordreboken i 2015, mens hjemmemarkedet merket nedgangen umiddelbart, forteller oljeserviceanalytikeren.

Tror ikke bunnen er nådd

- Er bunnen nådd?

— Vi tror ikke det. 2016 blir et veldig utfordrende år for bransjen, og det ser spøkefullt ut i 2017 også, svarer Norheim, som legger til at det er enorm usikkerhet på de fundamentale faktorene som brukes for å lage analyser på framtidig behov.

- Vil snu

- Så det blir flere nedbemanningsrunder?

— Det kommer som en konsekvens av ditt forrige spørsmål, svarer Norheim og legger til:

— Men vi er sikre på at norsk oljeservice kommer tilbake. Spørsmålet er ikke «om», men «når» det snur.

Spådde store kutt

Tirsdag samles altså landsdelens olje- og offshornæring i Kilden til årets utgave av konferansen hvor den femte seriegründer Tom Fedog ifjor varslet kraftig nedbemanning blant boreutstyrsleverandørene.

— Boreutstyrsprodusentene må antagelig redusere kapasiteten med 30-40 prosent i løpet av de neste par årene. Prosessen startet jo i går, ved atMHWirth helt riktig varslet nedbemanning, sa Tom Fedog for ett år siden.

Man ser ikke bunnen. Den er ikke engang i sikte.

Fedog fikk kanskje mer rett enn han selv hadde trodd, og nå tyder altså mye på at nedturen fortsetter, noe også Robin Jensen, hovedtillitsvalgt for omlag 250 NOV-ansatte ingeniører på Sørlandet, nå gir uttrykk for:

— NOV er avhengig av ordrer, og vi er dimensjonert i en størrelse der vi skal kunne levere flere drillpakker i måneden. For tiden selger vi null, og det er bekmørkt på ordresiden, sier Jensen i et støre intervju med Fædrelandsvennen i forkant av dagens konferanse.

— Man ser ikke bunnen. Den er ikke engang i sikte, sier Jensen.