Når National Oilwell Varco sier opp nye 900 personer i Norge, ryker hele produksjonsavdelingen i Søgne. Det skal fortsatt være liv i industrihallene som ble reist den gang firmaet het Øgrey Mek. Verksted, men kun for reparasjon, vedlikehold og testing. Produksjon og ferdigstilling av utstyr blir det slutt på.

— Produksjonen legges ned. Det er ikke mer å produsere, sier Egel Terkelsen. Han er hovedtillitsvalgt for Forbundet for Ledelse og Teknikk og avdelingsleder for kranavdelingen i Søgne. Terkelsen understreker at han først og fremst uttaler seg som tillitsvalgt. I Søgne er det cirka 100 ansatte. Hvor mange av dem som forsvinner er ikke klart.

Einar Øgrey fikk bygd store industrihaller på Høllen Vest i Søgne. Siden har selskapet blitt til Hydralift og National Oilwell Varco. Snart er det slutt på produksjon av nytt utstyr her. Foto: Roald Ankersen

— Vi tar det jo positivt at det fortsatt skal være noe aktivitet her, sier Terkelsen. Han jobbet hos Øgrey da de bygde de store hallene rundt 1990, og var med over til Hydralift i 2003 og til National Oilwell Varco.

— Det er mange her som har vært med lenge. Det har vært en fantastisk arbeidsplass, sier Terkelsen. Han vil ikke kritisere toppledelsen for å gå ut med dette rett før jul.

— Det er like greit å få avklart det så fort som mulig, sier Terkelsen.

Ned til 2300

3. november varslet NOV at det ville komme en ny kuttrunde i selskapet. Mandag ble de ansatte informert per e-post om at det i tillegg til de 900 fast ansatte og 700 innleide som skal ut før årsskiftet, må gå ytterligere 900 innen 1. mai.

Som det fremgår i grafen på denne siden hadde konsernet 2700 ansatte i Norge for snaut fem år siden, noe som ble økt til rundt 5000 for et snaut år siden. Om noen få måneder vil tallet være nede i rundt 2300.

07122015 Ansatte og innleide i National Oilwell Varco Norway-1.ai

I eposten til de ansatte kom det også fram at særlig to lokasjoner ville bli berørt, nemlig Søgne og Hjelset ved Molde, som begge mister sine produksjonsanlegg. I Søgne får de stål fra Europa, før de utruster utstyret og montrer før det sendes til verft andre steder i verden. Snart blir det kun vedlikehold og reparasjoner her.

— Mange er preget

I produksjonshallen i Søgne holder de fortsatt på med småjobber, men de store kranene som vanligvis ligger der er borte. Reidar Bentsen og Øystein Nordahl er to av dem som jobber med vedlikehold om dagen.

Reidar Bentsen og de andre ansatte hos NOV i Søgne skrur fortsatt på nytt utstyr. Snart blir det bare vedlikehold og reparasjon igjen. Foto: Roald Ankersen

— Mange er preget, men vi utfører jobben så godt vi kan, sier Nordahl. Han er nestleder i klubben for Fellesforbundet hos NOV i Søgne. Han snakket med mange medlemmer mandag.

— Folk er selvfølgelig opptatt av dette nå. Det var en tøff beskjed å få, sier Nordahl.

Færre ledere

Under de store nedbemanningene i oljebransjen på Sørlandet har det handlet mye om ingeniører som mister jobben. Slik er det fortsatt. Men på Høllen Vest i Søgne jobber det mekanikere, platearbeidere, sveisere, malere og montører - blant flere andre.

- Hvordan ser de på arbeidsmarkedet, Terkelsen?

— Det må du nesten spørre Fellesforbundet om, men det er klart at det kan komme mange mennesker med omtrent samme bakgrunn ut samtidig, sier Terkelsen.

-Det var en tøff beskjed å få, men vi må bare jobbe på så lenge vi kan, sier Øystein Nordahl. Foto: Roald Ankersen

— Hva med dine medlemmer, som stort sett er ledere?

— Det er helt naturlig at også tallet på ledere justeres i forhold til antall personer vi skal lede, sier Terkelsen.

- Er det ledere som først har vært med på å si opp andre før de selv blir sagt opp?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Terkelsen.

- Rammer hele landsdelen

Den tillitsvalgte mellomlederen er også varaordfører i Søgne (Frp).

- Hvordan rammer en slik oppsigelse lokalsamfunnet?

— Jeg er usikker på hvor hardt det rammer Søgne spesielt. Men det rammer hele landsdelen. Vi har ansatte fra hele Sørlandet, sier han.