**Kunne dere ha planlagt annerledes, administrerende direktør Tor Henning Ramfjord?**

— Jeg mener vi har gjort det som har vært riktig. Vi bygde opp en ordrereserve av topp kvalitet som vi mente ville ta oss gjennom nedturen da vi så den komme. Det var jo slik vi kom oss velberget gjennom finanskrisen. Så ble det mye mer dramatisk enn alle hadde sett for seg, og vi ble tvunget til å kutte hardt i kostnadene. Men etter min oppfatning har kuttene kommet på de riktige tidspunktene i leveringskurven. Vi har klart å opprettholde inntjeningen og unngått å komme i en situasjon som ville ha vært dramatisk for selskapet. Og husk: Vi har håndtert en ordrebeholdning som var oppe i 140 milliarder kroner på det meste. Oppbemanning, omsetningsøkning og inntjening har gått hånd i hånd, takket være en ledergruppe og en organisasjon jeg er dypt imponert over. Den er gjennomsyret av profesjonalisme - ikke bare blant ingeniørene som utvikler utstyr, men også blant de som styrer ekstremt komplekse prosjekter, står for innkjøp og logistikk og utfører en rekke andre oppgaver som også er helt nødvendige, men som mange utenfor huset her ikke tenker på. For ikke å glemme aftermarket , som følger opp og vedlikeholder alt vi har levert gjennom årene. Alle er like viktige.

**I en organisasjon som nå økses?**

— Å si opp mennesker er noe av det tøffeste en leder kan gjøre. Det gjelder alltid, men i ekstra grad i et lite land som Norge, og i en liten landsdel som Sørlandet. De man har gitt den tunge beskjeden til, treffer man kanskje i gata kort tid etter. Men dessverre: Det må gjøres av hensyn til virksomheten.

Nå gjelder det bare ikke å prate bransjen så langt ned at det blir kroken på døra.

**Hvor lenge tror du det tar før kundene begynner å bestille bore- og løfteutstyr igjen?**

— Jeg skal ikke være bombastisk, men vi vil nok se at både 2016 og store deler av 2017 går før det løsner på nytt. Men markedet kommer tilbake. Ingen tvil om det. Nå gjelder det bare ikke å prate bransjen så langt ned at det blir kroken på døra.

**I hvilken grad er nedbemanningene beordret fra Houston?**

— Det er opp til oss her i Kristiansand og Norge å ta de nødvendige grepene. Når det er sagt, inngår vi jo i et stort konsern og må selvsagt forholde oss til både direktiver og forventninger fra konsernledelsen i Houston.

På dette tidspunkt finner fotograf Bjelland det passende å smette inn med klassikeren Houston, we have a problem . Det får Ramfjord til å replisere:

— Det er bedre at vi ordner opp selv, enn at Houston må si til oss at Kristiansand, you have a problem .

**Klarer dere å videreutvikle produkter og teknologi i denne fasen?**

— Ja. vi har aldri hatt et høyere forsknings- og utviklingsbudsjett enn nå. Vi er nødt til å skape mer effektive løsninger som gir lavere kostnader for kundene. Det viktigste uttrykket er «automatisering». Det dreier seg om videreutvikling av robotløsninger, fjernstyring av utstyr og hele plattformer, håndtering av datastrømmer helt nede fra borekronen og mye mer. For øyeblikket ligger Subsea 7s dykkerskip Seven Pelican i opplag ved kaien her inne i Korsvikfjorden. I 1990 fikk hun montert den første, aktivt hiv-kompenserte kranen vi leverte noen gang. (Kompenserer for skipets bevegelser i bølgene, red.anm.) Den står om bord og er i bruk ennå, men har vært gjennom flere oppgraderinger underveis. Slik er det; teknologien videreutvikles stadig vekk. Og Norge har lagt seg til et kostnadsnivå innen olje- og gassutvinning som må ned. Vi kan bidra med mer effektive løsninger.

**Men bare til olje og gass?**

- Jeg mener vi har gjort det som har vært riktig. Vi bygde opp en ordrereserve av topp kvalitet som vi mente ville ta oss gjennom nedturen da vi så den komme, sier Tor Henning Ramfjord. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har en produktbase med utgangspunkt i olje- og gassutvinning. Men den kan brukes til flere ting. Offshore vindparker er bare ett eksempel. Og selv om olje- og gassalderen kommer til å vare lenge ennå, er det klart at vi må orientere oss mot andre løsninger.

**Har det forbauset deg at de tillitsvalgte viser slik forståelse for behovet for store nedbemanninger?**

— Forbauset er ikke det rette ordet. Jeg er positivt overrasket over den gode dialogen vi har med de ansattes organisasjoner. Det henger nok sammen med at vi har gjort hjemmeleksa med hensyn til å dokumentere forholdet mellom leveranseforpliktelser og nødvendig kapasitet. Det er et krevende puslespill.

**Er du glad for at [det ikke ble noe av Støodden-utbyggingen](http://www.fvn.no/lokalt/kristiansand/NOV-skrinlegger-Stoodden-2615256.html)?**

— Det hadde nok ikke vært bra å bygge et slikt signalbygg i disse tider. Vår stil er nøktern, også når det gjelder bygg. Når det er sagt, er jeg alvorlig bekymret for næringspolitikken på Sørlandet. Dersom Kristiansand bystyre vedtar det nye forslaget til reguleringsplan for Sørlandsparken, betyr det at vi ikke kan oppbemanne igjen i Kristiansand når tiden kommer. Det skal ikke være mer enn 20 prosent kontorplasser i hvert bygg, og parkeringsbestemmelsene gjør at vi ikke kan bygge ett stort bygg som rommer alle ansatte - mange av dem er helt avhengige av bil for å komme seg til og fra jobb. Hvor skal vi være?! Det er faktisk en ganske fortvilet situasjon og jeg er urolig for hvordan de store, utenlandske aktørene som eier hjørnesteinsbedrifter på Sørlandet, vil tolke signalene.

**Sover du godt om natta?**

— Som en stein. Jeg er sikker i troen på at jeg har gjort det som skulle og kunne gjøres, på de rette tidspunktene. Jeg har vært med på oppturen, nå er det min jobb å stå fram og ta ansvar også i nedturen. Vissheten om at det vi gjør, er det riktige, gjør ansvaret lettere å bære.

PS! Tor Henning Ramfjord ble intervjuet i Fædrelandsvennens ukentlige "Nyhetsintervju" også for halvannet år siden, før nedturen i oljesektoren startet. Les hvordan han svarte den gangen.