Olje- og energiminister Tord Lien (til høyre) fikk prøve seg på boresimulatoren til NOV, da han besøkte hjørnesteinsbedriften mandag. Teknisk sjef for simulatorprosjektene i NOV, Geir Stapnes, gav statsråden et lynkurs i boreprosessen. Foto: Richard Nodeland
Tord Lien2.jpg

— På kort sikt har vi noen utfordringer industrien må håndtere, mens det på lang sikt er enorme muligheter for selskaper som holder på med energiproduksjon, både på norsk sokkel og andre steder i verden, sier Lien til Fædrelandsvennen.

Frp-statsråden er på en todagers rundreise i landsdelen i anledning Arendalsuka, der Sørlandets største private arbeidsgiver var ett av stoppestedene.

- Krevende nå

— NOV har bygd opp sin kompetanse basert på energiressurser på norsk sokkel, men eksporterer i dag det meste av det de produserer. Det er jo et eventyr i utgangspunktet, selv om vi må anerkjenne at det er krevende akkurat nå, sier ministeren.

— Markedet er fortsatt helt dødt, og det er ingen endring i markedssituasjonen, bekrefter administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramfjord.

I endring

Hovedtemaet på møtet var et NOV i endring.

— Tillitsvalgte fra alle organisasjoner representert ved NOV var med på møtet, der vi pratet om den utfordrende situasjonen for oss selv og bransjen vår, forteller administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramfjord.

Nedbemanning

Før sommeren ble det kjent at 1 av 3 mister jobben i NOV som følge av de store endringene i bransjen, med reduserte investeringer og redusert salg av nytt utstyr.

NOV har tidligere uttalt at de ansatte vil få beskjed i løpet av sensommeren hvilke ansatte som må slutte.

— Vi holder på med prosessen, men har ingen videre informasjon å komme med nå, sier Ramfjord.

Tord Lien2.jpg

Veiselskapet

Overfor ministeren framholdt han imidlertid viktigheten av å beholde kompetansen de ansatte i NOV og bransjen for øvrig i landsdelen innehar.

— At veiselskapet ble lagt til landsdelen var viktig i så måte, sier NOV-sjefen.

— En av grunnene til at veiselskapet ble lagt til regionen var utfordringene landsdelen står overfor. Her kunne vi også få tilgang på kompetent arbeidskraft for å få organisasjonen fort opp å gå, forteller oljeministeren, som også fant plass til et lite stikk til de rødgrønne.

- Svært kompetent olje- og gassindustri

— En av årsakene til at Høyre og Frp kom til makta i 2013, var at man i årene fram mot regjeringsskiftet lot konkurransekraften i norsk industri og næringsliv sakke akterut. Det er vi nødt til å gjøre noe med. Samtidig har vi en svær kompetent olje- og gassindustri på norsk sokkel. De har vært igjennom tøffe tak før og kommet styrket ut av det. Det har jeg tillit til at de vil gjøre denne gangen også, sier statsråden.

- Kommer til å snu

Olje- og energiminister Tord Lien (til høyre) fikk prøve seg på boresimulatoren til NOV, da han besøkte hjørnesteinsbedriften mandag. Teknisk sjef for simulatorprosjektene i NOV, Geir Stapnes, gav statsråden et lynkurs i boreprosessen. Foto: Richard Nodeland

At flere analytikere i sommer har spådd at nedturen for oljeprisen, og dermed oljebransjen, kan bli verre enn først antatt, skremmer ikke ministeren.Oljeprisen vil ikke jeg spekulere i, men at dette kommer til å snu, det er jeg sikker på. I mellomtiden må vi jobbe målrettet for å få kostnadene ned, sier han.

Lite valgflesk

Valgflesk ble det imidlertid lite av for NOV sin del.

— Vi fikk ingen spesifikke lovnader, noe vi heller ikke hadde forventet. Det vi ønsket å få fram var viktigheten av å legge til rette for en ny opptur for både næringen og landsdelen, forteller Ramfjord.

Satsing på teknologiutvikling og innovasjon gjennom UiA generelt og Sørlandslaben spesielt ble trukket fram som viktige punkter. Styrking av infrastrukturen både på sørlandske veier og Kjevik lufthavn likedan.