Mens det arbeides intenst med å bestemme konkret hvem som må gå fra hvor i det norske National Oilwell Varco-selskapet — så langt vet vi «bare» at 900 fast ansatte skal sies opp og kontraktene til 600 innleide konsulenter avsluttes - legger NOV-hovedkontoret i Houston fram konsernets børsrapport for andre kvartal 2015. Den viser mer av det samme: glimrende lønnsomhet på det som leveres, men kraftig fall i oppdragsmengde. Ut fra en dollarkurs på 8,17 ble det spist 13,9 milliarder kroner av ordrebeholdningen innen forretningsområdet Rig Systems i løpet av andre kvartal, mens 2,6 milliarder gikk inn. Da kvartalet tok slutt, omfattet ordreboka 73,8 milliarder kroner. Det er ned 41 prosent fra samme tidspunkt i fjor. Og som kjent utgjøres Rig Systems i stor grad av virksomheten i det norske datterselskapet.

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord hos boreutstyrsprodusenten National Oilwell Varco Norway på Dvergsnes i Kristiansand sier dette:

— Jeg kan bare vise til konsernsjef Clay C. Williams. Hans kommentar til situasjonen er at hele konsernet jobber målbevisst med effektivisering, kostnadskontroll og kapasitetstilpassing. Når det gjelder den pågående prosessen i Norge, vil nedbemanningene bli konkretisert i løpet av august/september, opplyser Ramfjord.

La det for øvrig være nevnt at konsernsjef Williams også snakker om å «identifisere investeringsmuligheter som oppstår fra denne nedturen». Og for å vende tilbake til den norske datteren nok en gang:

— Lørdag 1. august er det 50 år siden Hydralift, dagens NOV, ble stiftet. Skal bursdagen feires, Tor Henning Ramfjord?

— I svært liten grad. Vi har diskutert det, og kommet fram til at dette ikke er tiden for å feste.