— Det er en absurd situasjon. Nå jobber vi som gale for å få ferdig ordrene til NOV før ferien. August kommer også til å bli hektisk, før det er slutt i september, sier daglig leder i BM Produksjon, Arne Setane, til Fædrelandsvennen.

Tirsdag kveld fikk alle de 19 ansatte ved det mekaniske verkstedet i Vennesla beskjed om at de var sagt opp. Det var Vennesla Tidende som først omtalte saken.

- Mistet alt arbeid

— Vi har mistet alt arbeid vi skulle gjøre for NOV. De har eget verksted som produserer det samme som oss og tar derfor all produksjon inn til seg fra september, forteller Setane.

BM Produksjon har levert en rekke av produktene til NOV, men har de siste årene fokusert på vinsjer.

Arne Setane, daglig leder i BM Produksjon i Vennesla, måtte tirsdag gi sine 19 ansatte den tunge beskjeden om at selskapet står uten arbeid fra september av. NOVs ordretørke får nå konsekvenser for underleverandørene i distriktet. Foto: Richard Nodeland

— Kom brått på

Beskjeden om at NOV valgte å kutte BM Produksjon som underleverandør kom relativt brått på.

— Det er ikke lenge siden vi fikk vite det, og selv om man har sett hvilken vei det går for offshoreindustrien, kom beskjeden ganske overraskende, forteller BM-sjefen.

Arbeidet som venneslabedriften til nå har utført flyttes til NOVs egne produksjonsverksteder i Molde og Kristiansand.

- Vil merkes av mange

- Oppsigelsene ved BM Produksjon viser hvor alvorlig det er når en stor aktør som NOV opplever ordretørke, sier kommunikasjonssjef i NOV, Dag Nordbø. Foto: Torstein Øen

— Oppsigelsene ved BM Produksjon viser hvor alvorlig det er når en stor aktør som NOV opplever ordretørke. Det er dette vi har fryktet, og nå merkes ringvirkningene i leverandør- og serviceindustrien. Det gjør inntrykk på oss, sier kommunikasjonssjef i NOV, Dag Nordbø.Han viser til at nedbemanningen i oljeservicebransjen vil merkes av en lang rekke aktører.

— Det er et bredt spekter av bransjer som vil merke at NOV går gjennom tøffe tider. Det gjelder mekaniske verksted og andre som leverer deler, men ellers alt fra catering, hotell og kurslokaler til transport, utstyr til drift og utleiere av næringsareal, forteller Nordbø.

Gir ikke opp håpet

Til tross for den dystre meldingen uka før sommerferien, har de to eierne i Vennesla ikke gitt opp håpet.

— Vi er i dialog med NOV og har ikke gitt opp. Nå skal jeg og Terje Mangseth jobbe hardt de neste tre månedene for å finne nye oppdrag. Vi har på ingen måte gitt opp håpet, sier Setane.

BM Produksjon har vært leverandør til NOV, tidligere Hydralift, siden 60-tallet.

— BM Produksjon, eller Brødrene Mangseth som vi da het, er NOVs eldste underleverandør. Vi har hatt et tett samarbeid over lang tid, og NOV har vært hovedkunden vår i mange år, sier Setane, som på ingen måte bærer nag til offshoregiganten i Kristiansand.

Ingen nag til NOV

Fredag formiddag, dagen før sommerferien starter, var det hektisk aktivitet hos BM Produksjon for å få ferdig ordrene som skal leveres til NOV. Foto: Richard Nodeland

— Alle vet jo hvordan NOV har det for tida, og det er ingen selskaper i deres posisjon som hadde gjort noe annerledes.- Vi er voldsomt fornøyde med NOV og har akkurat det samme forholdet til dem nå som før beskjeden, supplerer medeier Terje Mangseth, som har jobbet hele natten for å få ferdig drillvinsjene.

Fredag formiddag, dagen før sommerferien starter, var det nemlig hektisk aktivitet på verkstedet.

— Det er en fantastisk arbeidsstokk som jobber her, og de har jobbet dag og natt for å få ferdig ordrene som skal leveres til NOV nå før ferien. Også etter de fikk den kjedelige beskjeden tirsdag, sier Setane.

- Følelsesmessig rart

— Det oppleves nok følelsesmessig som litt rart at man jobber for full maskin og samtidig får beskjed om at man mister jobben. Slik er det hos NOV også, der mange fremdeles har høy aktivitet, men vil se en kraftig nedgang utover høsten og vinteren, sier Nordbø.