— Jeg hørte på radioen i dag morges at lederen på Nav sa det var høyt kvalifiserte og utdannede arbeidstakere som nå skulle ut i arbeidsmarkedet. Men det stemmer jo bare delvis. Det jobber en rekke mennesker her som nødvendigvis ikke har utdannelse i det hele tatt, sier Øyvind Aske, etter at det onsdag ble klart at 1500 mister jobben i NOV.

Torsdag hadde den innleide HMS-ingeniøren sin siste arbeidsdag i NOV og leverte inn mobiltelefon, pc og adgangskort. Han ønsker å få fram at ikke alle som nå blir sagt opp, kan jobbe med verdensledende bore- og brønnteknologi, slik flere næringslivsledere har gitt uttrykk for det siste døgnet.

— Det er kremen av høykompetente mennesker som kommer ut på arbeidsmarkedet, sa professor i økonomi, Victor D. Norman onsdag.

— Det er heldigvis et marked rundt oss som etterspør ingeniører, uttalte leder for Næringsforeningen i Kristiansand, Anita S. Dietrichson.

— Dette er mennesker som er godt utdannet og høyt kompetente, sa varaordfører Jørgen Kristiansen.

Fra NOV til spinning

Øyvind Aske ønsker å nyansere bildet:

- Det jobber en rekke mennesker her som nødvendigvis ikke har utdannelse i det hele tatt, sier Øyvind Aske. Foto: Reidar Kollstad

— En bekjent som jobbet med dokumentkontroll har nå fått seg en 20 prosents stilling som spinninginstruktør. Selv pakkeingeniører, ansatte som har ansvaret for ulike leveranser som vinsj, motor eller bolter, har kanskje ikke høyere utdannelse og må søke på jobb som platearbeider. Det er en helt annen type jobb, også lønnsmessig, enn de er vant til. Jeg synes det er viktig at dette også kommer fram i prosessen man er inne i nå, sier Aske.- Mange som er på innleie tror ikke dette gjelder dem og fortrenger det hele. De sitter på gjerdet og håper det skal ordne seg, men når Houston drar fram kniven er det ikke snakk om hvem du er eller hva du har gjort. Det som er avgjørende er hva markedet trenger fremover, sier Aske.

— Det er litt trykket stemning. Folk snakker veldig mye om det, og selv om antallet var ganske overraskende, har de lenge sett at det skjer ting i kulissene og at konsulentene forsvinner i det stille en etter en, sier Aske.

Kristiansandsmannen har jobbet i ettermarkedsavdelingen til NOV i Arendal, som ikke berøres av stillingskuttene for «rig systems» som selskapet annonserte i går. En rekke innleide arbeidstakere har likevel mistet jobben den siste tiden.

- Så hvor det bar

— Dette er en prosess som har vært i gang lenge. Jeg begynte i stillingen i juni i fjor, og fikk beskjed i mai i år om at ettårskontrakten ikke ble forlenget, forteller Aske.

Tendensene så man på jobben også, med blomster på pultene og mindre russisk og spansk i gangene.

Han så imidlertid hvor det bar rundt juletider, og begynte allerede da å søke på nye stillinger.

— Jeg er veldig interessert i det som skjer rundt oss og leser media og følger markedet nøye. Derfor visste jeg at dette ville skje. Og tendensene så man på jobben også, med blomster på pultene og mindre russisk og spansk i gangene, sier Aske.

Allerede torsdag ettermiddag setter han kursen mot Valldal for å være raftingguide en periode kombinert med pappapermisjon, før han starter i ny jobb som HMS-ingeniør i Statens vegvesen i juli. Selv har han tre familiemedlemmer som jobber i NOV, og en av dem er også snart på vei ut døren.

- Vær proaktive

Han oppfordrer sine tidligere medansatte til å være proaktive og tenke på seg og sitt, særlig nå i nedgangstider.

— Som innleid konsulent har man ingen oppsigelsestid. Når kontrakten går ut er det slutt. Naboen min, en spanjol, håpet i det lengste på fast jobb, men fikk nylig beskjed at kontrakten ikke ble fornyet. Det endte med at han måtte flytte tilbake til Spania, da han ikke hadde råd til husleie, forteller Aske.

- Satt på kontoret og grein

I nabolaget på Søm merkes også de tøffe tidene i oljeservicebransjen.

— Ringvirkningene kan jeg se i nabolaget mitt, der flere går rundt i røde kjeledresser midt på dagen. Å snakke med naboene nå er ikke det samme som for fem måneder siden, sier den tidligere NOV-ansatte.

Selv har Aske hatt et fint år i NOV, og med ny jobb på trappene er det ikke en skuffet mann som går ut porten for siste gang. Slik er det imidlertid ikke for alle.

— Jeg traff en kollega som satt på kontoret og grein. Hun hadde minimalt med utdannelse og visste ikke hva hun skulle gjøre. Hun hadde sett for seg at hun skulle stige i gradene, men i stedet ble ikke kontrakten hennes fornyet, forteller Aske.

- De med mindre utdanning vil bli utfordringen

- Som regel blir det endelige tallet på oppsigelser lavere, sa avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder onsdag. Foto: Kjartan Bjelland

Per Lund, avdelingsleder i Nav Vest-Agder, uttalte følgende til Fædrelandsvennen onsdag:— Vi er klar over at det er arbeidstakere med mindre utdanning og kompetanse som vil bli utfordringen, og ikke sivilingeniører og de med doktorgrad.

Han hadde likevel en oppmuntring til de ansatte i NOV:

— Oppsigelsestallene blir sjelden så ille som først annonsert. Som regel blir det endelige tallet på oppsigelser lavere,sa Lund.

- Ønsker flest mulig på fast ansettelse

NOV-tillitsvalgt Kaspar Frengstad representerer LO-forbundet Industri Energi som organiserer ansatte innen olje, gass og landbasert industri.

Organisasjonen favner bredt og har medlemmer blant ingeniører, fagarbeidere, sjefer og ansatte innen administrasjonen. I motsetning til fagorganisasjoner som NITO og Tekna, kan dermed ansatte uten høyere utdannelse søke medlemskap her.

Etter å ha lest intervjuet med Øyvind Aske har Frengstad følgende kommentar:

— Vi har ikke fått direkte henvendelser rundt dette. På generelt grunnlag er det imidlertid klart at vi som fagforbund ønsker at alle selskapansetter flest mulig medarbeidere på faste arbeidskontrakter, skriver Frengstad i en e-post til Fædrelandsvennen.