Leder for Næringsforeningen i Kristiansand, Anita S. Dietrichson. Foto: Mats Johannesen
Klyngeleder i Node, Anne Grete Ellingsen. Foto: Reidar Kollstad
Regionsjef Siri Mathiesen i NHO Agder. Foto: Torstein Øen

Onsdag morgen fikk de ansatte i National Oilwell Varco (NOV) beskjed om at totalt 1500 ansatte må gå fra bedriften innen nyttår.

Økonomiprofessoren sier at det er dramatisk for en landsdel å få så store kutt i den største bedriften.

— Det er et skikkelig sjokk. Jeg vet ikke hvor langvarig dette er, men hvis det blir langvarig så er det skikkelig dramatisk, sier Victor D. Norman. Professoren ved Handelshøyskolen er opprinnelig fra Risør og kjenner Sørlandet godt. Han sier at Norge fint kommer seg gjennom nedturen i oljesektoren, men at regionen fra Kristiansand til Haugesund rammes hardt.

Sårbarhet

— Oppturen har vært asymmetrisk. Det blir også nedturen. Baksiden av den store suksessen er en stor sårbarhet. Den får dere kjenne nå. I dag er det ikke så mye trøst jeg kan gi dere på Sørlandet, sier Norman. Han klarer likevel å finne noen lyspunkt.

— Bedriftene som ikke er oljerelatert kan få en opptur. Det er lav kronekurs og de får en unik tilgang på gode folk. Det er kremen av høykompetente mennesker som kommer ut på arbeidsmarkedet, sier Norman.

— Hvis det er noen lyspunkter i det hele tatt, så er det dette, legger han til.

Kan flytte

Norman sier at for den enkelte som blir arbeidsledig, så er flytting et alternativ.

— Her er mange mennesker i mobil alder. Men for landsdelen er det jo synd om altfor mange flinke folk reiser ut, sier Norman.

- Ingen overraskelse

Hverken Node, NHO eller Næringsforeningen tror dagens NOV-kutt er spikeren i kista for næringslivet. Tross negative konsekvenser, velger de å se framover.

Klyngeleder i Node, Anne Grete Ellingsen. Foto: Reidar Kollstad

— Det kommer ikke som noen overraskelse at NOV reduserer staben. Kuttene har vært annonsert en stund og er en tilpasning til det markedet vi har, sier klyngelederen i Node, Anne Grete Ellingsen, til Fædrelandsvennen.Hun mener man bør huske på at 2014 var en all-time-high for oljenæringen.

— Mange har tilpasset seg disse toppene med en stor mengde innleide, og det ser vi jo også i tallene som NOV presenterer i dag, sier klyngelederen.

Da NOV la fram nedbemanningsplanen, kom det nemlig fram at 600 av de totalt 1500 som må gå, er innleid arbeidskraft.

- Stiller opp for NOV

Leder for Næringsforeningen i Kristiansand, Anita S. Dietrichson, forstår at situasjonen oppfattes som veldig alvorlig for dem som rammes.

Leder for Næringsforeningen i Kristiansand, Anita S. Dietrichson. Foto: Mats Johannesen

— Vi har gjort en henvendelse til NOV om at vi gjerne stiller opp dersom det er noe vi kan gjøre for dem, sier hun.Hun ønsker likevel å være positiv og viser til at arbeidsmarkedet generelt slettes ikke er bekmørkt.

— Det er heldigvis et marked rundt oss som etterspør ingeniører, og jeg håper mange kan komme raskt tilbake i ny jobb, sier Dietrichson, som mener mange, rent personlig, kan vokse på utfordringen med å få ny jobb.

- Må beholde kompetansen

For Node-sjefen blir det avgjørende å beholde kompetansen til de mange ansatte som nå mister jobben.

— Det som blir viktig nå er å beholde kompetansen til den oppturen vi vet kommer, sier Ellingsen, som samtidig inviterer Nav til et samspill:

— Det er viktig at Nav nå samarbeider med industrien og får på plass tiltak som ivaretar behovet for arbeidskraft når markedet kommer tilbake, mener Ellingsen.

— Hva tenker du konkret på?

— Å bygge og beholde kompetanse. Nav har verktøy for omstilling og videreutdanning, og den høyt kompetente arbeidsstokken vi har nå, må være minst like godt rustet som i dag når behovet for arbeidskraft kommer tilbake, svarer Ellingsen.

I Næringsforeningen velger man å være litt optimistiske, selv om man innrømmer at kuttene også vil få konsekvenser for Kristiansand.

Får konsekvenser

— Hva kan kuttene få å si for byen?

— Vi snakker fort om en prosent eller mer i arbeidsledighet for Kristiansand, i tillegg til tapte skatteinntekter, dersom flere av de som mister jobben blir stående utenfor arbeidsmarkedet lenge. Høy arbeidsledighet kan også bety noe for byens renommé, sier Dietrichson, og legger til at oljeservice er en type bransje som blir rammet av konjunkturene ved jevne mellomrom.

Regionsjef Siri Mathiesen i NHO Agder. Foto: Torstein Øen

— Dette angår ikke bare NOV. Vi snakker om 1500- 2000 underleverandører som blir direkte berørt, og hoteller, restauranter og taxinæringen som rammes indirekte. Totalt sett skal 1/3 av de oljerelaterte jobbene i Norge bort, og da snakker vi om 100.000 mennesker på landsbasis, sier regionsjef i NHO Agder, Siri Mathiesen.

Likevel optimister

— Vi velger likevel å være litt optimistiske. Vår forening består av mange små og mellomstore bedrifter som for det meste går bra og ikke merker stort til oljeprisfallet. Senest i går fikk vi også gode nyheter fra byggebransjen som rapporterte om god ordreinngang, forteller Dietrichson.

Det gjør man også hos NHO Agder.

— Omstilling er alltid krevende, men vi bor i ett av verdens rikeste land, med velvillige og dyktige politikere. Verden ruller videre, vi får dette til, sier regionsjef Siri Mathiesen og viser til Elkem Solar som en foregangsbedrift.

— For noen år siden opplevde de dårlige tider. De stengte dørene, beholdt flesteparten av de ansatte samtidig som de gikk inn og forbedret produktet sitt. Da de så åpnet dørene i 2014 hadde de markedet med seg, et bedre produkt og de ansatte i behold.