— Dette er en betydelig mengde ansatte, og det vil ha mye å si for regionene. Men dette er først og fremst en kjempetøff morgen for de det gjelder. Jobben bidrar til at de kan leve det livet de gjør. Å få slike beskjeder innebærer kjempestore omveltninger og mye usikkerhet, sier Maya Twedt Berli, regionsjef i Nito Agder i en kommentar til at NOV Norge onsdag offentliggjorde at 1500 ansatte må gå fra bedriften innen nyttår.

Berli er opptatt av at de ansatte nå må tenke på neste skritt, hvordan de kan komme seg i jobb igjen raskt.

- Må utvikle sin kompetanse

— Vi vet at det kommer store prosjekter i offentlig sektor i landsdelen. Det er planlagt store veiprosjekter, vi får fengsel og datalagringssenter. Ingeniører, arbeidsgivere og staten må nå ha fokus på å bygge kompetanse i nedgangstider. Det er ikke sikkert at de som mister jobben nå er på høyden kompetansemessig med en gang. Men da må de begynne å tenke på hvordan de kan utvikle kompetansen de har, slik at de er rigget for de store prosjektene som vi vet at kommer, sier Berli.Selv om ledigheten blant ingeniører har steget kraftig den siste tiden, mener Berli at bildet er mer nyansert enn tallene kan tyde på.

- Ekstrem økning i ledighet

— Ledigheten blant ingeniører har vært så ekstremt lav. Når du får mange ledige på en gang, blir prosentøkningen helt ekstrem. Men vi ser at andelen ledige ingeniører fortsatt ligger under gjennomsnittet for arbeidsledighet i landet. Vi ser også at det er omløp blant de som er arbeidsledige. Antallet har gått ned den siste måneden. Mange kommer raskt inn i jobb igjen, mener Berli.

De som nå mister jobben, må også øve seg på å selge inn kompetansen sin, hvis de skal følge rådene fra Nito-sjefen.

— Det er ikke alle ledige stillinger som blir lyst ut via Nav. Det er ofte stort omløp av stillinger sånn via via. Da må de som blir arbeidsledige prøve å være litt modige. Bruke nettverket sitt, gå litt rundt på bedriftene og selge den kompetansen de har, sier hun.