Nilsen var en av de 4600 ansatte i National Oilwell Varco i Norge som fikk beskjed om at bedriften skal kutte en tredjedel av de ansatte i Norge.Det er ikke første gang han har fått en slik beskjed. Nilsen sier han har vært med på fire store nedturer før.

— Jeg jobbet på Kristiansand Mekaniske Verksted da det gikk konkurs i 1990. I 1995 fikk vi samme beskjed i Westamarin. Den gangen fikk alle beskjed samtidig om at det var slutt, alle måtte ut. Nå blir det en mye større usikkerhet, sier Nilsen.

Tenker på de unge

Stemningen blant de ansatte i NOV på Korsvik var dempet tirsdag. Fædrelandsvennen snakket med en rekke ansatte. Kun et fåtall ville ha navn og bilde i avisen. Gjennomgangsmelodien var at kuttene er dramatiske. Noen hadde regnet med at så mange måtte gå. For andre var tallet på 1500 overraskende høyt. Flere fortvilte og var usikre på egne vegne, men de roste ledelsen for en ryddig prosess så langt.

Mange ansatte må gå fra NOV til NAV. Det er en tøff vei. Foto: Reidar Kollstad

Arvid Nilsen har fylt 65 år, men tilbys ikke noen førtidspensjon. Ingen får tilbud om sluttpakker på NOV.

Utenfor hovedkontoret slår Nilsen av en prat med en kollega.

— Kjenner dere personlig på usikkerheten?

— Ja, i høyeste grad. Det tror jeg alle gjør, sier kollegaen.

Fra NOV til NAV

— Vi tenker mye på de unge med barn, ny bolig og høy gjeld. Vi har snakket mye om en del kommer til å gå fra NOV til NAV, sier en tredje ansatt.

De to sistnevnte ønsker ikke navnet i avisen.

Det gjør heller ikke tre kvinner som står under et annet tak i det tunge regnværet ved «Drilling Bay».

Vi tenker mye på de unge med barn, ny bolig og høy gjeld. Vi har snakket mye om en del kommer til å gå fra NOV til NAV

— Ledelsen har vært proffe. De gjør det de må, men er ryddige i prosessen, sier en av dem.

— Men det er flere enn jeg hadde ventet, sier venninnen.

Svart over alt

Ole Christian Mikkelsen (52) kommer ut av døra til hovedkontoret for å ta en røyk. Etter 25 år i bransjen har også han vært med på nedturer før. Han er en av de 600 innleide i NOV.

— Pilene har pekt oppover lenge, men vi vet at trærne ikke vokse

Ole Christian Mikkelksen er innleid konsulent, og sier han er villig til å flytte på seg om det er nødvendig for å få jobb. Foto: Reidar Kollstad

r inn i himmelen. Det var like mørkt fra 1993 til 1995 og i 2000, sier han.

— Som innleid må du kanskje finne noe annet nå?

— Ja, men det er jo svart over hele bransjen, sier Mikkelsen før han lyder noe mer optimistisk.

— Jeg kan flytte på meg. Dette er en internasjonal bransje, og de som er villige til å bo andre steder får nok ny jobb. Det er vanskeligere for de som er litt mer låst med familie og små barn, sier Mikkelsen.

- Jobber hardt

Hovedtillitsvalgt i Tekna i NOV Norge AS, Tryggve Mikkelsen, sier at folk er i ferd med å ta innover seg at antallet er blitt så høyt som 1500. — Noen er satt ut av at tallet er så høyt. Selv om alle har visst at det ble store kutt, blir det mye mer konkret når det kommer et tall, sier Tryggve Mikkelsen. Han berømmer ledelsen for en ryddig prosess, men også de ansatte som har jobbet hardere enn noen gang i det siste.

Tillitsvalgt i Tekna, Tryggve Mikkelsen sier at medlemmene var forberedt på et høyt tall, men at mange likevel ble litt satt ut da de hørte det var snakk om en reduksjon på 1.500. Foto: Reidar Kollstad

— Folk har gjort sin jobb og vel så det, sier Mikkelsen.

Han forteller at deres fagforenings viktigste innpill nå er at bedriften sørger for å beholde den beste kompetansen.

— Selv om dette er en bemanningsreduksjon, er det viktig at det ikke også blir en kompetansereduksjon, sier Tryggve Mikkelsen.