Varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Arkiv

— Dette er jo først og fremst en beskjed en tøff beskjed for de ansatte å få. Det skaper usikkerhet, og er en vond start på sommeren for mange, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen.

Onsdag morgen fikk de ansatte i National Oilwell Varco (NOV) beskjed om at totalt 1500 ansatte må gå fra bedriften innen nyttår. NOV har norske lokasjoner i Kristiansand, Søgne, Asker, Molde, Stavanger, Trondheim, Tønsberg og Ågotnes.

Av disse er det 900 fast ansatte som må gå, mens de resterende 600 er innleid arbeidskraft.

- Påvirker mange

— Det har veldig stor betydning for byen at vår største bedrift ser det nødvendig med en så stor nedbemanning. Dette påvirker ikke bare de som blir direkte berørt. Også det øvrige næringslivet påvirkes som underleverandører og tjenesteleverandører til en sånn motor som NOV er i vår økonomi. Dette er en krevende situasjon for byen og menneskelig sett veldig trist, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

En tredjedel av de ansatt i NOV Norge må slutte innen nyttår. Foto: Arkiv/Erling Slyngstad-Hægeland

Han får tydelig fram at nyheten om kuttet på 1500 ansatte påvirker stemningen for dagen, også for kommunens toppledelse. Likevel tillater både Grundekjøn og Kristiansen seg å være litt optimistiske på både arbeidstakernes og regionens vegne:

— Bør ha gode muligheter i arbeidsmarkedet

— Vi må huske at slike beskjeder gir muligheter til omstilling, noe vi som land og landsdel må evne å se, sier Kristiansen, som tror mange av de som mister jobben har gode muligheter i arbeidsmarkedet.

— Dette er mennesker som er godt utdannet og høyt kompetente. Sannsynligheten for at de kan omstille seg eller finne jobb innen andre yrker er absolutt til stede, mener varaordføreren.

LES OGSÅ: - Dette er en kjempetøff morgen

- Tidligere situasjoner gir håp

— Vi har tidligere sett at det har oppstått en rekke nye virksomheter i kjølvannet av store konkurser og nedleggelser. For eksempel Ericsson i Grimstad og Kongsberg Våpenfabrikk. Jeg øyner en gryende optimisme for at noe slikt kan skje også i vår region. NOV har vært og er verdensledende på sitt område, og har kunnet betale høye lønninger. Nå kommer mange dyktige folk ut i markedet. Prinsipielt skal det da bli lettere for nye virksomheter å ansette dyktige folk til en lavere pris, sier Grundekjøn.

Vi skal ha veldig store ører og lytte til næringslivet, slik at vi kan bidra på best mulig måte.

Grundekjøn mener også at kommunen kan bidra for å gjøre veien videre lettere for de som nå mister jobben.

— Vi skal ha veldig store ører og lytte til næringslivet, slik at vi kan bidra på best mulig måte. Vi skal alltid kunne stille opp med arealer til næring og kan være med på å etablere møteplasser mellom nye virksomheter og investorer. Så kan det være mulig å stille kontorfasiliteter til disposisjon, slik at folk uten jobb kan møte hverandre og ha et sted å jobbe fra. Vi har også noen kommunale prosjekter som muligens kan justeres noe fram i tid. Hvis noen av de statlige prosjektene som er planlagt i landsdelen også kan justeres i tid, vil det ha stor betydning, sier Grundekjøn.

Store prosjekter på gang

— P-huset under Torvet som ble vedtatt i dag, vil generere arbeidsplasser. Ny Varodd-bru til 750 millioner kroner vil gjøre det samme. Neste uke får vi også vite hvor det nye statlige veiselskapet skal ligge, så får vi se om de andre store veiprosjektene i landsdelen kan fremskyndes noe, sier Kristiansen.

Varaordfører Jørgen Kristiansen. Foto: Arkiv

To prosent av arbeidsstyrken— Hvor dramatisk er dette for byen og landsdelen?

— Kristiansand kommune har 53.000 arbeidsplasser. Skulle så mange som 1000 bli overflødige, snakker vi fort om to prosent av arbeidsstyrken. Tar vi med knutepunktkommunene i regnestykket, snakker vi om 1 til 1,5 prosent av arbeidsstyrken. Jeg tror det er håndterbart for regionen, men spørsmålet vil være hva som skjer videre. Evnen til omstilling blir sentral, svarer varaordføreren.

Han minner også om at de siste arbeidsledighetstallene for Vest-Agder var på 3,5 prosent.

— I forkant av dette har vi hatt relativt lave arbeidsledighetstall. Du skal ikke lenger enn en tur med danskebåten til Hirtshals før arbeidsledigheten er det dobbelte, sier Kristiansen.