Havbukta i Ny-Hellesund huset den kjente sørlandsdikteren Vilhelm Krag, og en ny eier av eiendommen vil få en bolig av stor historisk verdi for landsdelen. Foto: Reidar Kollstad

Fædrelandsvennen kan fortelle at det er Roald Reme, en av eierne bak entreprenørgiganten BRG AS, som har fått tilslag med et bud på takst på «Havbukta» til 12,5 millioner kroner.

Det opplyser en av de fire arvingene etter Vilhelm Krag, Susanne Krag.

— Roald Reme har kjøpt eiendommen Havbukta i Ny-Hellesund. Jeg er kjøpt ut, mens Haakon, Peder og Maria Krag blir stående som eiere til restaureringen av hovedhuset er ferdig, sier hun om salget som ble gjennomført i slutten av forrige måned.

Roald Reme er den nye eieren av Havbukta. Foto: NTB

Oppgjør

Eiendomsmegler Frode Kulien i Sørmegleren opplyser at arvingene vil motta en salgssum på 12,5 millioner kroner, og at av dette er 1,7 millioner kroner allerede mottatt av forsikringsselskapet etter brannen i fjor. Det betyr at Roald Reme må punge ut med 10,8 millioner kroner for eiendommen med den totalskadede boligen, før restaureringen.

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få en kommentar fra den nye eieren, men Susanne Krag forteller at Roald Reme selv skal finansiere restaureringen, ettersom arvingene beholder forsikringsoppgjøret.

Susanne Krag forteller også at de tre søsknene formelt sett forsatt vil stå som eiere til restaureringen er ferdigstilt, som vil utløse en ekstrasum fra forsikringsselskapet på snaue en million kroner. Den gevinsten vil gå til Roald Reme.

Men selv er Susanne Krag nå altså ikke lenger involvert i salget.

— Søsknene mine kjøpte meg ut, og de vil stå som juridiske eiere av eiendommen til restaureringen er gjennomført. Takstmenn fra forsikringsselskapet har tidligere anslått at den jobben vil ta flere måneder, og jeg ønsker ikke å stå med den risikoen så lenge, sier hun.

Havbukta i Ny-Hellesund huset den kjente sørlandsdikteren Vilhelm Krag, og en ny eier av eiendommen vil få en bolig av stor historisk verdi for landsdelen. Foto: Anders Martinsen

— Tenk om noe skulle skjer under restaureringen. Da er det eierne som har ansvaret.

Til sameiet

Megler Frode Kulien bekrefter at Roald Reme vil ta ansvar for restaureringen, men at arvingene vil stå som eiere av eiendommen til arbeidet er fullført.

— Reme styrer dette slik han selv ønsker, og etter det jeg forstår så ønsker han å få i gang restaureringen så fort som mulig, sier Kulien.

— Det blir utrolig flott der ute. Innvendig kan han gjøre hva han vil, men fasaden er fredet, og den vil se helt lik ut som den gjorde fra sjøen. Vinduene er restaurert, og panelene er nummerert og kommer opp helt likt, sier han.

Fornøyd

Maria Kielland Krag, en av de tre arvingene, er lettet etter at eiendommen endelig ble solgt.

— Det har gått fire år, og vi måtte finne en løsning til slutt. Derfor er jeg fornøyd med at vi nå får solgt. Det er en lettelse, sier hun.

Maria Kielland Krag forlater her Havbukta ved en tidligere anledning. Selv bor hun på eiendommen ved siden av den verneverdige boligen. Foto: Reidar Kollstad

— Kunne dere oppnådd en bedre pris?

— Slik som markedet er nå, så skal vi være glade for at vi fikk solgt til takst. Og jeg tror eiendommen er i trygge hender. Uansett er eksteriøret fredet, i likhet med alle bygninger i Ny-Hellesund.

Fire års strid mellom de fire søsknene om salget av Havbukta har dermed fått sin avslutning, etter at de fire søsknene har vært gjennom en storbrann og flere runder i rettsapparatet.