SØGNE: — Det er en åpenbar forutsetning at dette blir et spleiselag. Dette sier fylkesordfører i Vest-Agder Terje Damman (H) til Fædrelandsvennen.

Vilhelm Krags gamle eiendom Havbukta i Ny Hellesund er til salgs, og i 2011 ble den taksert til 12,5 millioner kroner.

En gruppe kunstnere, anført av Ingrid Juell Moe, har tatt til orde for at det offentlige bør gripe sjansen til å kjøpe eiendommen og gjøre den til et kultursenter til glede for allmennheten.

Det er dikterhøvdingens fire barnebarn som siden 2004 har eid Havbukta sammen, og sist vinter ble de enige om å selge. Det kompliserer situasjonen at hovedbygningen brant i vår. Den står nå under restaurering, og per dato har det ikke kommet inn bud som er tilstrekkelig store.

Vil ikke binde seg

For to uker siden sendte Ingrid Juell Moe og Peder Johan Pedersen et åpent brev til Søgne kommune og Vest-Agder fylkeskommune med anmodning om å engasjere seg for å få Havbukta over på offentlige hender.

Onsdag denne uka avviste tjenesteutvalget i Søgne kommune å realitetsbehandle saken. Begrunnelsen er at man frykter at kommunen skal bli bundet opp i økonomiske forpliktelser.

— Det er vår intensjon at ikke kommunen skal bruke noen penger på dette, sa utvalgsleder Christian Eikeland (Frp) til Fædrelandsvennen.

Dette har fylkesordfører Damman merket seg.

— Skulle konklusjonen bli at Søgne kommune sier nei, er det uaktuelt at fylkeskommunen engasjerer seg, sier fylkesordføreren. Det er ennå et stykke igjen til saken kan behandles i fylkesutvalget:

Tidligst 2014

— Først må saken vurderes av den hos oss som steller med saksfeltet, og det vil jeg tro kan være fylkeskonservatoren. Det bør foretas en vurdering av kostnad, varighet og hva som skal til før vi eventuelt ser om det finnes penger til det, sier Damman.

— Tror du det i så fall finnes penger noe sted?

— Det tør jeg ikke si. Dette kan tidligst komme fra budsjettet for 2014, og vi har mange økonomiske utfordringer innen både utdanning, vei og infrastruktur fra før. Selv vil jeg ikke lande på noe standpunkt i denne saken før den er nærmere utredet, sier Damman. Det han imidlertid er helt klokkeklar på er at han forutsetter økonomisk drahjelp fra Søgne kommune.

Opp i formannskapet

Dette noteres med interesse av Søgne-ordfører Åse Severinsen (H).

— Det er et greit signal å ta med seg når vi skal behandle saken i formannskapet 23. oktober. Der skal vi drøfte i hvilken grad vi skal gå inn i dette.

— Tjenesteutvalgets leder begrunner sitt avslag med at han ikke ønsker at kommunen skal bruke penger på Havbukta. Er dette noe du er enig i?

— Det kan godt hende at dette blir resultatet, men jeg vil ikke forskuttere noe om dette nå, sier Severinsen.