SØGNE: — Vår intensjon er at Søgne kommune ikke skal bruke penger på dette. Vi binder oss litt for mye opp hvis vi ber administrasjonen behandle denne saken, sier Christian Eikeland (Frp).

Han er leder av tjenesteutvalget i Søgne kommune. Onsdag avviste utvalget å realitetsbehandle et forslag fra Per Kjær (SV). Han ville be administrasjonen undersøke muligheter for offentlig overtagelse av Havbukta. Det er dikteren Vilhelm Krags idyllisk beliggende eiendom i Ny Hellesund som nå er til salgs. Eiendommen har lenge vært eid i fellesskap av dikterens fire barnebarn.

Sist vinter ble søsknene enige om å selge eiendommen, og den er fremdeles til salgs selv om den brant i vår. En takst i 2011 fastsatte verdien til 12,5 millioner kroner.

Mange engasjerer seg

Tekstilkunstner Ingrid Juell Moe har slått til lyd for at eiendommen kommer i offentlig eie som et kultursenter til glede og nytte for allmennheten. Dette har hun og Peder Johan Pedersen oppfordret til i et åpent brev til Søgne kommune og Vest-Agder fylkeskommune. I sosiale medier har navn som Gaute Heivoll, Cornelius Jakhelln, Torolf Kroglund og Terje Dragseth engasjert seg til fordel for tiltaket.— Jeg har fått mange henvendelser fra ulike hold etter at brevet sto på trykk i Fædrelandsvennen forrige uke. Mange ønsker seg dette, men det virker også som mange har resignert på forhånd fordi det har vært mye uenighet rundt eiendommen, sier Juell Moe. Hvordan en kjøpesum kan reises er også et spørsmål som gjenstår å kartlegge.

— Det kan være snakk om en stiftelse bestående av flere parter som kjøper eiendommen, og her må flere parter inn, sier Juell Moe.

Sjanse nå

Men det første forsøket på å behandle saken politisk i Søgne kommune falt altså i fisk. Per Kjær som fremmet forslaget sier:

— Jeg foreslo ikke at Søgne kommune skal være med og kjøpe eiendommen, men at vi skal se på muligheter for at allmennheten skal få tilgang til den. Og den sjansen har vi nå. Jeg argumenterte med at Vilhelm Krag er en dikter for hele landsdelen, og kanskje den mest betydningsfulle fra Sørlandet. Dermed kan det være rimelig at både staten og fylket engasjerer seg i dette, sier Per Kjær. Tjenesteutvalget avviste altså å realitetsbehandle forslaget med 14 stemmer fra Høyre og Frp mot 11 fra KrF, Sp, Ap og SV.

— Det er unødvendig at kommunens administrasjon bruker tid på å samle andre interesser for dette når vi mener kommunen likevel ikke skal bruke penger på Havbukta, sier Christian Eikeland (Frp).

Ikke bekymret

— Er ikke det litt defensivt?

— Hvis noen ønsker å kjøpe stedet regner jeg likevel med at det kommer en henvendelse om dette. Vi har ikke økonomi til å gå inn i dette, og vi har sett det skje i andre tilfeller at kommunen blir trukket inn i prosjekter, sier Eikeland.

Ingrid Juell Moe er ikke bekymret over vedtaket:

— Brevet er til formannskapet fordi ordfører Åse Røsstad Severinsen i et intervju med Fædrelandsvennen oppfordret til å få det som sak. Jeg tror selvsagt ikke at kommunen kan vedta å kjøpe, men de kan undersøke muligheter sammen med fylket, sier hun.