FØR BRANNEN: Den idylliske eiendommen så slik ut før brannen i mars. Fasaden og tømmerverket klarte seg imidlertid, og målet for restaureringen er at Havbukta gjenoppføres i sin originale stand. Foto: Privat
ETTER BRANNEN: Slik ser den fredete fasaden på hovedhuset fra 1842 ut i dag. Maria Kielland Krag sier de unike utsmykningene i fasaden ville vært umulig å gjenskape. Foto: Reidar Kollstad

SØGNE: Den krimtekniske undersøkelsen av Havbukta forteller nå hvordan brannen i mars mest sannsynlig startet.

En skade i isolasjonen på ledningen til en bordlampe, muligens fra å ha ligget i klem, skapte en ufullstendig kortslutning slik at sikringen ikke gikk, og en flamme sto opp fra ledningen.

— Brannårsaken utviklet seg over tid, men den høye luftfuktigheten inne i huset fremskyndet prosessen, sier Torbjørn Antonsen fra Rejlers Elsikkerhet, som laget rapporten sammen med politiet.

I rapporten heter det at boligen til daglig ikke var oppvarmet, og at det var stor luftfuktighet kombinert med saltholdig luft.

— Lampen var avslått. Men skaden i ledningen gjorde at det oppstod en flamme med en temperatur på 3000 grader. Da startet brannen i duk, hjørneskap, bøker og alt som sto i nærheten, sier Antonsen.

Brannmann fikk støt

BRANNSTEDET: Her sto bordlampa som forårsaket brannen, koblet til dagen før for å benyttes i påsken. Tømrere fra Fylkeskonservatoren jobber nå med å tømme huset for alt innbo og utbrente kledninger, mens den bakre delen, som ikke er del av den originale bygningen, skal rives. Foto: Reidar Kollstad

Maria Kielland Krag, som sammen med sine tre søsken eier eiendommen, sier at det tidlig ble klart at brannårsaken var elektrisk.— Krimteknikerne så det ganske tidlig, og en brannmann fikk støt under brannen og havnet et døgn på sykehus, sier hun.

Krag sier det var en gammel lampe, kanskje 20 år gammel.

— Det har startet å ulme, og bøker som sto langs veggene rauset ned. Ettersom det er mye luft under huset, som står over saltvann, så ble det som et stort bål. Flammene sto rett opp her, sier hun stående i det som tidligere var gangen i huset.

— Dette rommet fungerte som en pipe, og det brant rett opp i taket. Andreetasjen og taket brant helt vekk, sier hun.

Mye kan reddes

Maria Kielland Krag viser Fædrelandsvennen rundt i huset, hvor lukten av bål fortsatt henger over.

— Nydelen av huset bak er av reisverk, og det er totalskadd. Den originale delen av huset som består av tømmerbebyggelse har klart seg nesten uskadet, og det og den ytre fasaden vil bli fullstendig restaurert, sier Krag, som sier det er utrolig at den viktigste delen av huset står såpass urørt av flammene.

— I fasaden er alle ornamenter og pynt bevart, og det er fantastisk. Også mye av de innvendige detaljene er bevart, og kan restaureres. Dette er detaljer som ikke kan gjenskapes, sier hun.

Nå gjøres det rivningsarbeid, og selve restaureringen vil starte opp etter sommeren. Ett år fra da vil arbeidet være ferdig. Havbukta vil da fremstå slik den var, men med en betydelig oppgardering innvendig etter dagens standard.

Taksten avgjør

Før brannen var eiendommen taksert til 12,5 millioner kroner, men familien avventer nå branntaksten fra forsikringsselskapet før de avgjør når de vil selge.

Eiendomsmegler i ABCenter, Frode Kulien, er ansvarlig for salget.

— Forsikringsselskapet setter nå verdi på erstatningen, og når skjønnstaksten foreligger vil familien ta stilling til salg. Selges eiendommen slik den er nå vil oppgjøret bli mindre enn dersom de velger å gjenoppbygge selv, sier Kulien.

Maria Kielland Krag sier at et salg kan drøye helt til våren 2015 dersom de selv står for restaureringen. Hvis de vil selge slik den er nå, kan eiendommen komme på markedet om noen uker.

Kulien tror uansett at det mange vil være interessert når eiendommen legges ut for salg.

— Fylkeskonservatoren har vært veldig behjelpelig, og tatt på seg ansvaret som byggeleder. En eventuell kjøper vil dermed vite at restaureringen er i gode hender.