BRANNÅRSAK: Torsdag ettermiddag kunne teamet som undersøkte brannstedet, her fra tilbygget på baksiden av hovedhuset, slå fast et det trolig er en elekstrisk feil som har forårsaket brannen. Fra venstre Bjørn Grongstad, Torbjørn Antonsen og Asbjørn Follerås. Foto: Reidar Kollstad
UTBRENT: Kriminaltekniker Asbjørn Follerås fra Agder politidistrikt leter etter brannårsaken i de forkullede restene av treverket i Vilhelm Krags elskede feriested "Havbukta". Foto: Reidar Kollstad
TILDEKKET: Taket ble dekket til dagen etter brannen, for å forhindre ytterligere skader. Her er det kriminaltekniker Bjørn Grongstad som nærmer seg hovedhuset. Foto: Reidar Kollstad
TRIST SYN: Bildet, som er tatt inn gjennom et ødelagt vindu, viser at deler av inventaret i det brannherjede huset er rimelig intakt. Foto: Reidar Kollstad
FOTOGRAFERER: Torbjørn Antonsen (t.h.) fotograferer, mens Asbjørn Follerås (innerst, t.v.) leter i restene. Foto: Reidar Kollstad

SØGNE: — Kriminalteknikerne mener bestemt det ikke er grunnlag for noe straffbart i forbindelse med brannen, sier etterforskningsleder Jan Ove Thorsen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Elektrisk feil

Torsdag morgen, på dagen to uker etter brannen i hovedhuset til Vilhelm Krags "Havbukta" i Ny-Hellesund, startet kriminalteknikerne Bjørn Grongstad og Asbjørn Follerås i Agder politidistrikt å lete etter brikkene i puslespillet som kan være med på å forklare brannårsaken. De fikk bistand fra Torbjørn Antonsen fra Rejlers (som utfører el-tilsyn for Agder Energi).

Ut på ettermiddagen hadde de allerede en foreløpig konklusjon klar.

— De tekniske undersøkelsene viser at det tenderer mot en elektrisk årsak, sier etterforskningsleder Thorsen, uten å ville gå nærmere inn på den eksakte årsaken.

— Det er alt vi kan si foreløpig. Den endelige rapporten vil forståelig nok ta noe mer tid å utarbeide, framholder han.

Ikke praktisk mulig før

Da Fædrelandsvennen snakket med krimteknikerne i "Havbukta" torsdag formiddag, regnet de med å gjøre seg ferdige med undersøkelsene i løpet av dagen.

— Vår jobb er å lese brannbildet og finne ut hvor brannen sannsynligvis kan ha startet. Vi vil blant annet gjennomgå det elektriske anlegget. Eliminering er en stor del av vår jobb, presiserer Bjørn Grongstad.

- Hvorfor kommer dere først nå, to uker etter brannen?

— Vi er blant annet avhengige av å ha med oss ekspertise fra el-tilsynet, og siden den ikke var tilgjengelig før har det ikke vært praktisk mulig å komme tidligere, sier Grongstad.

Tidlig i etterforskningen

Brannlukten lå fortsatt tung og trist over "Havbukta" denne praktfulle vårdagen. Fasaden til forfatterens elskede sommersted er rimelig intakt, men på innsiden, og ikke minst i tilbygget på baksiden, vitner de forkullede restene av treverk om at skadene er store. Det var da også der inne krimteknikerne konsentrerte sine undersøkelser.

De tekniske funnene på stedet blir sammenholdt med andre opplysninger i jakten på å kartlegge alle forhold rundt brannårsaken.

— Aktuelle personer er avhørt i saken på et tidligere tidspunkt, og den foreløpige konklusjonen er altså at det ikke er grunnlag for å si at det knyttet noen straffbare forhold til det som skjedde, sier Thorsen.

Tjue viktige minutter

Det var Peder Johan Pedersen, fastboende i Ny-Hellesund, som oppdaget og meldte fra om brannen i "Havbukta". Meldingen fra ham ble registrert klokka 13.52. Klokken 14.04 var fire mann på vei fra Solta i brannvesenets utrykningsbåt. De hadde med seg to brannpumper og annet nødvendig utstyr.

— Nøyaktig når vi var framme ved brannstedet, er ikke loggført, men vi brukte nok rundt åtte minutter ut dit, fra Solta. Det betyr at vi var framme nøyaktig tjue minutter etter at brannen var meldt, sier underbrannmester Jarle Danielsen i Kristiansandregionen brann- og redning stasjon Søgne.