Det sier KrFs partileder Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen. Nå ser han for seg en reform som vil ta tid:

— Kommunereform kommer vi til å ha i 15 - 20 år framover, sier han.

-Jeg ønsket at Sara (3) skulle få treffe et kvinnelig forbilde, sa KrFs partileder Knut Arild Hareide da han besøkte Venneslas ordfører Torhild Bransdal for å hylle henne som landets lengstsittende kvinnelige ordfører. Til høyre stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan. Foto: Fotobestilling FVN

Fredag tok Hareide turen til Vennesla for å besøke ordfører Torhild Bransdal (KrF), der hans primære hensikt var å rose henne for innsatsen som landets lengstsittende kvinnelige ordfører. Bransdal har regjert i Vennesla siden 1999, og har det siste året markert seg som en sterk talskvinne for Venneslas evne til å klare seg selv, eventuelt i ekteskap med Iveland.

— Lever godt alene

— Vennesla lever godt sammen med noen, men de lever godt alene også. Med nesten 15.000 innbyggere er det jo nærmest en idealkommune, konstaterer Hareide.

KrF har programfestet en kommunereform, og den også er nedfelt i samarbeidsavtalen mellom H, Frp, KrF og Venstre. Likevel blir dagens 428 kommuner bare redusert med 40 etter det siste årets opprivende runder med diskusjoner og folkeavstemninger.

— Bare to Agder-kommuner har sagt ja til sammenslåing, og det ser nå ut til at reformen fisler ut i så godt som ingenting?

— Ikke nødvendigvis, og det er for tidlig å dra den type konklusjon. Det er viktig å ha respekt for frivillighetslinjen, for det løpet må vi kjøre fullt ut. Kommunereformen kommer til å skje gradvis, mener Hareide.

- Kommunene viktigst

— Fylkesmennene skal i høst gi sine anbefalinger til departementet, og Stortinget må ta den endelige beslutning til våren. Vil KrF følge fylkesmennene eller de kommunale beslutninger?

— Det viktigste er hva kommunene har sagt. Men dersom tre kommuner har sagt ja, og én ikke vil, må det bli en vurdering.

Hans Fredrik Grøvan tror det er gode muligheter for å lande med en regionreform. Foto: Heida Gudmundsdottir

Så konsekvent holder KrF på frivillighetslinjen, at de lot Høyre, Frp og Venstre stå alene om det nye inntektssystemet som vil straffe kommuner som vil fortsette å være små— Vi hadde inngått en avtale om kommunereform basert på frivillighet. Begynner man med sterke økonomiske insentiver, ja, da begynner tvangslinjen. Det var Hans Fredriks linje som vant fram hos oss, røper Hareide.

— Det er viktig ikke å endre spilleregler underveis. Derfor satt vi foten ned, supplerer stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan som deltok på Vennesla-besøket.

Rødgrønt mageplask

En regionreform er nå i gang, og et flertall på Stortinget støtter regjeringens ønske om å redusere antall fylker til om lag 10. Hans Fredrik Grøvan tror sjansen til å lykkes er god:

— KrF er tydelig på at vi ønsker større regioner på folkevalgt nivå der man kan ivareta flere oppgaver der folk bor. Hvis vi får oppgavefordelingen på plass, tror jeg vi skal lande den reformen - i motsetning til de rødgrønnes forsøk som endte med et mageplask.

Torhild Bransdal er ikke forbauset over at kommunereformen nærmest har havarert:

— Det er som forventet. Jeg ville gjerne ha sett et nytt regionalt nivå først, der oppgavene tilsier hvordan man skal ordne landet.

Torhild teller på knappene

Torhild Bransdal (60) er vararepresentant til Stortinget, og vurderer nå om hun skal stille på nytt i 2017.

Ordfører Torhild Bransdal har styrt Vennesla i 17 år, og fikk blomster av sin partileder. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Jeg har ikke bestemt meg. Jeg vil først se hvilke navn lokallagene spiller inn til nominasjonskomiteen, sier Bransdal til Fædrelandsvennen.Hans Fredrik Grøvan (62) har allerede gjort det klart for at han er klar for gjenvalg dersom partiet vil, og partileder Knut Arild Hareide gjør det klinkende klart at han er fornøyd med topp-duoen fra Vest-Agder:

— De to er kjemperessurser for KrF og kan bekle alle typer posisjoner. De nyter veldig stor respekt i partiet gjennom måten de er på og måten de jobber på.

— Kan de bekle posisjoner også dersom KrF-kommer i regjering?

— Det jeg kan si, er at hvis KrF kommer i regjering, vil Sørlandet på ny få en statsråd.

Men hvilken regjering KrF eventuelt vil gå med i, blir først bestemt på landsmøtet i 2017.