KRISTIANSAND: — Men reformen blir antakeligvis ikke frivillig slik den kunne vært nå. Nå er det ikke opp til oss lenger, men stortinget og regjeringen, sier Aase Horrigmo.

Horrigmo har tidligere vært kommuneforsker og var en pådriver for sammenslåingsprosessen. Hun er skuffet over resultatet.

— Det er veldig synd for regionen. Befolkningen i områdene rundt Kristiansand vil ikke få demokratisk påvirkning i regionsutviklingen. Jeg er fra Vennesla og jeg opplevde ikke at det var konflikt mellom by og land når jeg vokste opp. Kristiansand var min by også. Jeg tror ikke vi nådde godt nok frem med argumentene vi hadde. Det er en krevende oppgave å forklare kommunereformen, den er veldig omfattende.

- Kan det hende at folk har forstått hva den handlet om?

— Selvfølgelig er det mange som også er motstandere. Men jeg har stor tro på prosjektet, og tror det ville gitt regionen et realt løft. Den ville spesielt vært positiv for de svakeste, der kommunene er for små til å gi et godt nok tilbud hver for seg.

Kommunereform, høy arbeidsledighet og parkeringshus. Det har vært en tøff start i politikken?

— Jeg opplever også at det har vært et godt halvår. Vi har fått mange gjennomslag, som for eksempel momskravet på Kilden. Det er selvfølgelig kjipt med kommunereformen, men man må omstille seg. Ordførerens mandat er å utvikle byen i best mulig retning. Og jeg er glad for at han har satt seg litt hårete mål fremover blant annet med ambisjonen om 15.000 innbyggere i Kvadraturen. Det er viktig å jobbe for ting man brenner for og tror på.

Horrigmo har en doktorgrad i statsvitenskap fra Universitet i Oslo. Etter dette jobbet hun for det Kristiansandbaserte konsulentselskapet Oxford Research. I tillegg har hun vært journalist i tidsskriftet Stat og Styring og har tilknytning til Minerva- og Civitamiljøet. Hun har blant annet skrevet en bok for sistnevnte. Men partipolitikken er ny for henne.

— Jeg har ikke vært med i Høyre før jeg fikk denne jobben. Men jeg har jobbet med borgelig politikk gjennom Minerva og Civita, og har vært godt plassert på borgelig side lenge. Det føltes naturlig å skulle jobbe med en høyreordfører. Men min jobb er først og fremst å bidra til at ordføreren gjør en god jobb. Jeg hjelper til med å samle inn et informasjonsgrunnlag for ham.

Du er jo politisk rådgiver, og ikke embetsmann. Du fremstiller dette veldig faglig?

— Det sitter i ryggmargen min. Jeg er akademiker, og har stor tro på kunnskapsbasert politikk. Det har også Harald. Jeg driver mye med research og slikt i denne jobben. Men jeg skriver jo også taler og legger til rette for å jobbe politisk.

Selv om hun ikke har bakgrunn fra partipolitikken kunne Horrigmo tenke seg å fortsette der.

— Drømmejobben er å drive videre i politikk. Innenfor politikken kan man ikke planlegge, man må jo velges. Men jeg kunne tenkt meg å bli politiker. Det kan hende jeg stiller til valg i bystyre, men det er jo heller ikke opp til meg.

- Hva er det beste rådet du har gitt ordføreren?

— Det vet jeg ikke, det må du nesten spørre ham om.

- Hvilken karakter ville du satt på å være ordførerens høyrehånd?

— Jobben er så spennende at den står til en solid fem pluss.