IVELAND: — Dette er et klart flertall. Det er jeg glad for, selv om jeg mener Iveland hadde tjent mer på å gå sammen med Vennesla, sa Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland etter sitt til nå største politiske nederlag.

Ordfører Gro-Anita Mykjåland smilte, selv om ivelendingene ikke ville høre på henne. Det ble stort nei-flertall i Iveland. Bak de som telte stemmer: Lasse Hornnes, Astrid Gunhild Hodne, Marit Setane og Evelyn Molle Honnemyr

Nå vil hun lytte til folkets råd, og hun ber fylkesmannen gjøre det samme. I øyeblikket er Iveland-Vennesla-fusjonen totalt død.

Tallenes tale

Iveland ble delt fra Hornnes i 1886. 130 år etter er ivelendingene fornøyd med grensene som de er. Av 990 stemmeberettigede stilte 618 opp og stemte. Det ga 62 prosent valgdeltakelse.

  • 476 stemte nei (77 prosent)

  • 133 stemte ja (21 prosent

  • 8 stemte blankt (1 prosent)

KrF og sentral nei-mann Brynjulf Aagesen var glad mandag kveld. Både han og Mykjåland er klare på at resultatet skal følges. Iveland skal fortsette alene.

— Jeg hadde håpet på enda større valgdeltakelse, men vi har fått et klart råd. Og jeg mener dette er best, selv om vi får økonomiske utfordringer. Nå har vi vært uenige i denne saken. Nå er tiden inne for å samles og jobbe godt sammen igjen, sier Aagesen.

Overveldende seier

Olav Nilsen fra Skisland bor på kommune- og fylkesgrensen, har skrevet Venneslasangen, men ser ingen grunn til å skape større enheter.

— Folk har stemt på selvråderett og små enheter. Vi ønsker å styre selv. Dette var bra, sier Nilsen.

Han er opptatt av hvor overveldende nei-seieren egentlig er.

Et regnestykke viser at hvis alle hjemmesittere hadde stemt ja, ville ja-siden vunnet med bare noen få stemmer. I realiteten har nesten halvparten av alle ivelendinger stemt nei i valget.

Eiendomskatt allerede foreslått

Rådmann Stein Reisænen sa mandag kveld at det blir krevende å sikre gode tjenester i Iveland fremover. Enda vanskeligere blir det å ha penger nok til disse tjenestene.

Derfor har han allerede sendt ut forslag om å innføre eiendomsskatt fra neste år. Regjeringens opplegg er at Iveland skal miste 4,5 millioner av sine 110 millioner kroner i året å drive kommune for. Med eiendomsskatt på maksimale syv promille kan det samles inne 5,3 millioner kroner i året.

— Jeg foreslår to promille neste år. Det vil gi 1,5 millioner ekstra i kommunekassen. Det er helt nødvendig, sier Reisænen.

— Er du skuffet, rådmann?

— Min jobb er å gjøre som jeg får beskjed om. Vi får ta det som det kommer, sier rådmann Stein Reisænen.

Vennesla behandler spørsmålet om Iveland og Venneslas intensjonsavtale i formannskapet i morgen. Vennesla vil etter alt å dømme si nei nå som folkeavstemningen sier nei. Kommunestyret i Iveland skal møtes 22. juni. Da vil de si nei til kommunesammenslåing. Eiendomsskatten er mer usikker hva politikerne vil mene noe om. Det snakkes om å utsette skattesaken til høsten.

Høyres May Britt Topland sa hun smilte selv om hun regnet med å tape. Og tape gjorde hun. Ivelendingene sa nei til Vennesla. Her er Topland i samtale med Olav Nilsen.