VENNESLA: — Jeg vil ikke bli brukt som argument for tvang fordi jeg er positiv her og nå, sa varaordfører Berit Kittelsen.

Dagen etter at ivelendingene sa nei til Vennesla med 77 mot 21 prosent av stemmene, skulle Vennesla-politikerne behandle kommunereformen.

De fikk et lite dilemma. I Vennesla har det ikke vært folkeavstemning og venndølene har svart positivt til å slå seg sammen med Iveland. Vennesla-politikerne ønsker heller ikke å slå døra igjen for Iveland.

Rådmann Svein Skisland mente det var viktig å stå fast på det Vennesla har ment tidligere. At det er fremforhandlet en god intensjonsavtale med Iveland som Vennesla er for.

Redd tvang

Kittelsen og Frps Alexander Etsy Jensen var redd for at et ja til sammenslåing fra Vennesla, kan bli brukt av fylkesmannen som argument for tvangssammenslåing senere. Det ville de ikke. Dermed foreslo de en presisering:

Nå heter det et Vennesla er for kommunesammenslåing med Iveland - men bare under forutsetning av at Iveland vil. Dette ble enstemmig vedtatt. Også ordfører Torhild Bransdal var kategorisk på at positiv holdning i Vennesla ikke skal brukes som tvang mot Iveland.

— Jeg er kjempeenig med Kittelsen. Vår positivitet må ikke brukes som tvangsargument, sa Frps Alexander Etsy Jensen.

Sps Eivind Drivenes kunne ikke dy seg:

— Det er jo din regjering som vurderer tvang, Alex, ingen andre.

Ikke enig i alt

Jensen svarte at han ikke er enig med regjeringen i alt. Han er ikke mot tvangssammenslåing av kommuner, men da mener han det burde vært en forutsetning hele tiden - ikke komme helt på slutten.

Da er det opp til formannskapet i Iveland neste uke. De vil ventelig si nei - og da vil Vennesla følge opp det.