VENNESLA: — De må ha sagt dette i affekt. Ja, det håper jeg inderlig de har gjort. Og det er fullt forståelig. Mange trodde helt og fullt på storkommunen.. Men nå må ikke gode ting ødelegges fordi man har tapt en sak, sier Bransdal.

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal, og varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, på et kommunemøte i fjor. Nå mener hun Kristiansen snakker litt i affekt når han vil bryte interkommunale samarbeid. Foto: Kjartan Bjelland

Ber om raushet

Hun forstår godt at Kristiansand vil revurdere og gjennomgå alle interkommunale samarbeid etter at storkommunen brast, men hun reagerer på uttalelser fra ordfører Harald Furre og varaordfører Jørgen Kristiansen.

Furre sa dette til Fædrelandsvennen onsdag kveld:

«Våre naboer har sagt nei og det tar vi på alvor. De sier at de klarer seg selv, og da må vi også tenke på våre egeninteresser.«

Kristiansen sa dette:

«Det er helt naturlig at på en del områder vil bystyret ha direkte kontroll i stedet for å overlate det til et utvalg som ikke er folkevalgt». Kristiansen henviste til Atp-utvalget i regionen.

— Nå må ikke Kristiansand oppføre seg som den storbyen Kristiansand bedyrer den ikke er, sier Bransdal.

Hun forventer fortsatt raushet fra Kristiansand.

— Nå har nabokommunene til Kristiansand sagt nei. Da er vår felles oppgave som politikere å gjøre det beste ut av det, sier Bransdal.

Enig i gjennomgang

Hun synes det er en god idé å se på mengden interkommunale samarbeid.

— Noen kan vi sikkert endre. Noen bør beholdes. Noen trenger kanskje ikke Kristiansand være med i. Vi må se hva som er fornuftig, men jeg forutsetter at Kristiansand fremdeles vil ta sin rolle i regionen og landsdelen, og ikke tenke ren egeninteresse, sier hun.

Les også:

Les også:

Bransdal sier Vennesla er rede til å ta sitt ansvar for å få til godt samarbeid.

Det var ikke vits i å bruke krefter på noe vi ikke trodde på. Nå i etterkant handler ikke ting om tap eller seier. Nå må vi så fort vi kan se fremover.

— Atp-utvalget handler for eksempel om samferdsel i hele regionen. Staten stiller med penger når fylket, Kristiansand og nabokommunene samarbeider. Det er ikke noe bystyret bare kan overta. Vi må rett og slett se hvordan vi best kan samarbeide fremover, sier hun.

- Men er ikke dette lett å si for deg som en slags vinner som fikk det som du ville?

— Nei, vi våget å stille kritiske spørsmål til reformen. Vi så stemningen og vi så ingen fordeler for innbyggerne. Det var ikke vits i å bruke krefter på noe vi ikke trodde på. Nå i etterkant handler ikke ting om tap eller seier. Nå må vi så fort vi kan se fremover og se hvordan vi enda bedre kan levere resultater til våre innbyggere, sier Bransdal.

Kritisk til avisen

Hun mener Fædrelandsvennen også må gå i seg selv etter at folket sa nei til storkommune i folkeavstemninger og debatten ble stadig mer betent.

— Den ensidigheten vi så fra avisen har vært med på å skape dypere fronter. Folk reagerer instinktivt når de føler de blir overkjørt. Vi må få en mye mer nyansert debatt, og det må dere bidra til. Vidar Udjus' kommentarer bidro nok fort til noen ekstra prosent nei i avstemningene, sier Bransdal.

Politisk redaktør Udjus avviser kritikken:

— Nå tillegger Bransdal meg mer makt enn jeg har. Jeg har full respekt for at andre mener annerledes enn meg. Men jeg mener altså at Kristiansand-regionen var og er overmoden for sammenslåing. Jeg må skrive det jeg mener er riktig i mine kommentarer, sier han.

Det er naturlig at Kristiansand samarbeider med andre kommuner på vår egen størrelse om faglig utvikling, nettverk og slike ting, og ikke naboene.

- Naboene må regne med å klare seg mer selv

Varaordfører Jørgen Kristiansen sier Kristiansand nå først og fremst må tenke på Kristiansand.

— Jeg hører Bransdal og vi skal selvsagt samarbeide om landsdelssaker til beste for Sørlandet. Men de små kommunene kan ikke regne med at vi skal dra lasset innen fagnettverk og på andre områder. Våre naboer må regne med å klare seg mer selv, sier han.

- Hva sier du nå?

— Kristiansand har i over ti år brukt mye ressurser på å samarbeide med nabokommunene. Det har vært en forberedelse til kommunereformen. Når de andre kommunene sier de greier seg utmerket selv, er det naturlig at vi ikke bidrar lenger, svarer Kristiansen.

- Blir det en mer fragmentert region?

— Det er naturlig at Kristiansand samarbeider med andre kommuner på vår egen størrelse om faglig utvikling, nettverk og slike ting, og ikke naboene. Nå er det naturlig at vi i Kristiansand først og fremst fokuserer på egne innbyggeres beste, sier han.

Ordfører Harald Furre var opptatt og har ikke fått kommentere Bransdals uttalelser.