— Folk har vanskelig for å se fordelene ved kommunesammenslåingen. Det finnes en del følelsesdrevne argumenter som handler om identitet og det å bli «slukt opp» av en større enhet. Jeg mener det vil være fornuftig å gi en ny storkommune et helt nytt navn, sier tidligere gruppeleder i Lillesand Høyre, Einar Holmer-Hoven.

Sanden kommune

Høyrepolitikeren sier temaet så vidt er diskutert i partigruppa og at stemningen for et nytt navn i overveiende grad var positiv. Han har også forslaget klart.

Det er hentet fra den tiden Christian Kvart stiftet Kristiansand.

Fine Lillesand002.jpg Foto: Lars Hollerud

— Den nye storkommunen kan hete Sanden kommune. Det tror jeg hadde ført til et helt nytt eierskap blant innbyggerne i de mindre kommunene og vil samtidig være et synlig og håndfast tegn på at dette er noe nytt. Det er ikke Kristiansand som blir utvidet. Det blir en ny kommune, sier Holmer-Hoven.- Hvordan tror du dette blir mottatt i Kristiansand?

— Kristiansand vil fortsatt være Kristiansand. Et nytt kommunenavn er bedre for den videre prosessen. De fire andre kommunene er jo bedt om å oppgi sin bystatus og gå inn i en kommune med nytt navn. Det blir ikke noe annerledes for Kristiansand, sier Høyres gruppeleder.

Fjerner følelser

Holmer-Hoven mener Kristiansand har vært rause i den pågående sammenslåingsprosessen.

Selv heller han mot at en storkommune vil gjøre regionen bedre rustet til å møte de neste tiårene på en god måte.

— Som politiker skal jeg få fram at det er fornuftig å slå seg sammen, men budskapet skal selges til innbyggere som tenker identitet og har sterke følelser for sin bygd. I en slik setting tror jeg nytt navn kanskje fjerner noe av følelsen av at dette er en prosess hvor Kristiansand «sluker» de andre kommunene, sier Holmer-Hoven.

Det er ikke Kristiansand som blir utvidet. Det blir en ny kommune.

Vil ikke være ekstremt tydelig

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre (H), tygger litt på det når han får høre synspunktet til partikollegaen i Lillesand.

— Det er en sak vi skal diskutere når vi treffes i arbeidsutvalget neste uke. Da skal vi sette oss sammen i Lillesand og diskutere navn. Først da får vi se hva de ulike aktørene mener. Før vi har gjort det, skal jeg passe meg for ikke å være ekstremt tydelig når det gjelder navn sier Furre.

Kristiansands ordfører, Harald Furre (H), mener det er en gjengs oppfatning blant de fleste politikerne at en ny kommune skal hete Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Første gang

Kristiansands ordfører skjønner argumentasjon til Holmer-Hoven.

— Ja, jeg gjør det. Samtidig må de argumentene veies opp mot at vi går for et kommunenavn som er godt innarbeidet både nasjonalt og internasjonalt. Fram til nå har jeg forstått det slik at den rådende oppfatning er at navnet på den nye kommunen skal være Kristiansand. Det er første gang jeg har hørt noen foreslå noe annet, sier Furre.

Vil ikke velte avtale

Etter at intensjonsavtalen for en kommunesammenslåing ble kjent, er det den foreslåtte ordningen med egne bydelsutvalg som har fått mest oppmerksomhet blant politiske kommentatorer og samfunnsforskere.

Når forhandlingene etter hvert drar seg til, kan det godt tenkes at symbolsaker som kommunenavn og kommunevåpen får større oppmerksomhet.

— Ja, det kan godt være, men jeg tror likevel ikke at et navnevalg er det som kommer til å hindre en sammenslåing, sier Furre.