— Dette er et historisk øyeblikk i Lillesands historie. Nå er vi virkelig i gang, sier ordfører Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen.

Folkeavstemningen som ble vedtatt onsdag skal etter planen holdes i mai. En måned senere skal bystyret avgjøre om Lillesand skal forbli en egen kommune, eller slå seg sammen med andre. Før den tid vil det også bli holdt en innbyggerundersøkelse, hvor 600 personer skal delta.

— Med disse to undersøkelsene vil vi ha et godt faktagrunnlag før bystyret avgjør saken, sier Thomassen.

Er egentlig imot

Han var egentlig mot å holde en avstemning, men sier at han ønsket å unngå en stor debatt om noe annet enn det saken virkelig handler om.

— Folk har jo en tendens til å velge det som er minst farlig, som er å la ting være som det alltid har vært. Men selve saken om sammenslåing er for viktig til at vi kan ha fokus på en diskusjon om folkeavstemning, sier Thomassen.

— Hva gjør dere hvis 80 prosent sier nei?

— Nei, da blir det jo ikke noe. Vi kan ikke ha en folkeavstemning uten å bry oss om resultatet. For oss blir det en viktig oppgave å få fram fakta om hva en sammenslåing vil innebære, sier Thomassen, som har uttalt at en kommune med Lillesand, Kristiansand, Birkenes, Søgne og Songdalen er det beste valget.

Delte meninger

— Dette er den nye storkommunen som er det mest naturlige alternativet. En slik kommune vil bli en dynamo i landsdelen. Andre alternativer, som Birkenes og Grimstad, får vi først se nærmere på dersom K5 rakner, sa Thomassen i bystyret.

Om bystyret til slutt vil si ja til en slik storkommune er foreløpig uvisst. Flere partier er delt i spørsmålet. Også i det største partiet, Høyre, skal det være flere som ikke er overbevist. I bystyret onsdag var det Senterpartiets Oddbjørn Kylland og Pensjonistpartiets Arnt Helleren og Tor Olav Tønnesen som tydeligst målbar sin mistro til prosjektet.

— Lillesand bør stå alene. For vår del kan vi egentlig avslutte prosessen her nå, og heller bruke tiden på noe nyttig. Vi må være klar over at den politiske kjøttvekta vil slå inn. Forvaltningen av Blindleia vil bli overtatt av noen i Rådhusgaten. Samtidig er det interessant å se hva en folkeavstemning vil vise, derfor støtter jeg forslaget, sa Pps Tor Olav Tønnesen.

Kritisk til bydelsutvalg

SVs Signe Ann Jørgensen var kritisk til et opplegg hvor enkelt kommune får sitt eget bydelsutvalg.

— Skal vi få noe ut av dette, må vi gå fullt og helt inn for det, sa Jørgensen.

Ordfører Thomassen er også kritisk til en slik modell. Han avviser samtidig at forslaget om lokale utvalg kun er lagt inn i avtalen for å få med seg de mindre kommunene nå, men at det ikke vil bli noe av eller forsvinne på sikt.

— Det står ikke noe i avtalen om politiske bydelsutvalg. Det er snakk om to alternativer, som vil innebære at du får utvalg som skal rapportere til det nye kommunestyret. Men det er kommunestyret som må styre den nye kommunen, sier Thomassen.