Utkastet for sammenslåing som ble offentliggjort 5. januar har utløst et skred av reaksjoner og er blitt tolket i svært mange retninger. Særlig har punktet om nærdemokrati vakt oppmerksomhet, og meningene varierer på tvers av partier og kommunegrenser.

— Det er viktig å understreke at vi ikke tenker oss et nytt forvaltningsnivå med egne administrasjoner i kommunedelene. Her tror jeg mange har feiltolket, sier Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap).

-Hele poenget med å offentliggjøre det første avtaleutkastet var å få innspill til den videre prosessen, og det føler jeg vi har lykkes med, sier ordførerne Astrid Hilde og Harald Furre. Foto: Kjartan Bjelland

Fredag formiddag møttes K5-ordførerne i Søgne for å forberede det store forhandlingsmøtet i Lillesand 27. og 28. januar der forhandlingsutvalgene skal meisle ut den endelige avtalen om sammenslåing.

Slaktet modellen

Det første utkastet fikk UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen til å skrive en kronikkder han slaktet modellen med beslutningsmyndighet i bydelene. Også blant de fem kommunenes egne politikere er det svært ulike oppfatninger, slik Fædrelandsvennens spørrerunde viste fredag.

— Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger og innspill, og det er veldig bra. For nå må vi skjerpe oss, tydeliggjøre budskapet og tenke gjennom hvordan den endelige avtalen skal se ut, sier Furre.

En ny storkommune vil få om lag 120.000 innbyggere. Foto: Fotobestilling FVN

Den foreløpige avtalen skisserer opp til åtte kommunedelsutvalg med myndighet til å avgjøre lokale saker. Ordførerne understreker at alt av store, overordnede planer og beslutninger skal tas av det nye kommunestyret.

Ta kontrollen

— Bare svært lokale avgjørelser av typen tildeling til kultur, lag og foreninger er tenkt lagt til bydelene, sier Furre.

— Bydelsutvalgene kan også være viktige høringsinstanser som sikrer at lokale krefter blir hørt før kommunestyret bestemmer seg, supplerer Astrid Hilde.

— Poenget er at vi skal skru sammen en helt ny modell i kommune-Norge, og ikke bruke de som har vært prøvd i andre storbyer. Vi skal også ta tilbake den politiske kontrollen over det som i dag er IKS-prosjekter. Nå skal vi sørge for at det blir utarbeidet et godt underlagsmateriale før møtet i Lillesand der ulike modeller blir skissert. Da kan vi diskutere oss fram til hvilke løsninger som er smarte, sier hun.

-Det bør vel hete kommunestyre, mener Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp). Kollegene Harald Furre og Astrid Hilde overlater diskusjonen til forhandlingsmøtet i Lillesand. Foto: Kjartan Bjelland

— Hele poenget med å offentliggjøre det første avtaleutkastet var å få innspill til den videre prosessen, og det føler jeg vi har lykkes med, understreker ordførerne.- Vi har også fått veldige gode tilbakemeldinger fra de ansatte, sier Astrid Hilde.

Gode tjenester

— Selv om vi politikere er opptatt av det politiske systemet, er nok innbyggerne mest opptatt av om tjenestene. Og nå føler jeg at jeg snart blir trodd når jeg sier at en storkommune får råd til å beholde skoler på Engesland og Finsland, og at dette ikke er et sentraliseringsprosjekt, poengterer Harald Furre.

— Men dere bruker kommunestyre og bystyre om hverandre. Hva skal det hete?

— Det blir vel kommunestyre, mener Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp) som også leder sammenslåingsprosessen.

— Det er vel også noe vi må diskutere på møtet i Lillesand, sier Harald Furre.