KRISTIANSAND: — De pleier å være flinke til å dekke til, men akkurat denne gangen gikk det litt galt, konstaterer Roy Parker, innehaver av Restaurant Luihn i bygningens underetasje.

Sammen med kona, som er medeier i restauranten, ble han øyevitne til uhellet ved 12-tiden torsdag.

I likhet med andre folk i nærheten blir de evakuert ved hver sprenging, rundt seks ganger om dagen.

— Denne gangen kom det stein innover i gropa, forteller Lisbeth Parker.

Seks ruter ble knust, og en stein ble liggende innenfor glasset. Foto: Vegard Damsgaard

— Kraftigere enn det pleierDen siste måneden har det blitt skutt atskillige dynamittsalver for å fjerne fjell i grunnen mellom Håndverkeren Restaurant & Pub og rådhuset. I forkant blir biltrafikken stanset, folk varslet og alarmen går, noe som kan skje fem-seks ganger om dagen.

- Jeg har aldri skjønt hvorfor de stopper biler og stenger av, men denne gang skjønte jeg det plutselig, sier Roy Parker.

Det var altså Håndverkeren det gikk ut over denne gang, men de åpner heldigvis ikke før klokka 15. Også anleggsgjerdet fikk seg en solid trøkk.

Ansatte fra entreprenøren studerer skadene på utsiden av byggjerdet. Foto: Vegard Damsgaard

— Det var kraftigere drønn enn det pleier. Jeg merket det både på lyden og ristingen, forteller en kvinnelig leieboer (44) i bygningens tredje etasje til Fædrelandsvennen. Huseier var raskt på pletten for å sjekke omfanget. Foreløpig virker det som skaden begrenser seg til de seks rutene i vinduet til venstre for utestedets inngangsparti.

— Hittil har de vært flinke til å unngå skader. Det ser greit ut med tanke på fundamentering og eventuelle setningsskader for vårt bygg, sier Per Anders Olsen, sekretær for huseier Kristiansand Håndverkerforening.

Olsen sier det røk et par takstein for tre ukers tid siden, som angivelig var forrige gang småstein ble slynget ut av gropa.

Per Anders Olsen (t.h.) er sekretær for huseier Kristiansand Håndverkerforening, og kom for å sjekke skadene etterpå. Lisbeth og Roy Parker driver Restaurant Luihn, og var der da det smalt. Foto: Vegard Damsgaard

— KjedeligEntreprenøren sier det skytes med små salver for å skåne omgivelsene. At noen småstein glipper under mattene anses som et hendelig uhell, noe de like fullt ser alvorlig på.

- Dette skal i utgangspunket ikke skje, det er kjedelig når det går ei rute. Vi tar en full gjennomgang for å optimalisere rutinene. Det var ikke folk i området, det har vi full kontroll på, så det skal ikke være fare for personskader. Vi har postvakter på alle hjørner som stopper all trafikk av biler og fotgjengere før vi sprenger, sier distriktsleder Are Westbye i Veidekke til Fædrelandsvennen.

Seks ruter ble knust i vinduet. Foto: Vegard Damsgaard

Ved en sprengning frigjøres mengder av energi som de forsøker å styre i ufarlig retning. At salven går innover i byggegropa er derfor ikke unormalt, ifølge Westbye.For restaurantene og utestedene i bygningen, som også rommer Møllepuben, er ikke knuste ruter det verste med anleggsarbeidet på Torvet. De taper nemlig betydelig omsetning, og som Fædrelandsvennen skrev tidligere i ukaligger det an til nye forsinkelser.

— Situasjonen er at våre leietakere er sterkt skadelidende. Vi har ikke tatt en avgjørelse, men vi diskuterer om vi skal fremme et krav overfor utbygger Torvparkering AS, opplyser Per Anders Olsen.